bezár
 

art&design

2011. 10. 21.
Balatonszárszó befogadná József Attila szobrát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balatonszárszó kész befogadni József Attila szobrát - erősítette meg a település független polgármestere pénteken az MTI-nek a sonline.hu-nak aznap elmondottakat.
Dorogi Sándor arra a hírre reagált, amely szerint a Kossuth- és Károlyi-szobor mellett az 1980-ban felállított József Attila-szobor is elkerülne az V. kerületi Kossuth Lajos térről, amely a tervek szerint visszakapja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát".

"Ki más, ha nem Balatonszárszó lenne a befogadója József Attila szobrának" - mondta a polgármester az MTI-nek, arra utalva, hogy a költő többször vendégeskedett Etus nővére családjának szárszói házában, és 1937-ben a helyi vasútállomáson gázolta halálra egy szerelvény.

Közlése szerint 60 millió forintból épp most újítják fel a poéta emlékmúzeumát, amelynek átadását december végére tervezik. A ház kertjében, vagy akár a községben, egy másik helyen felállított József Attila-emlékműnél, illetve a róla elnevezett iskola környékén, ahol egyébként áll már egy József Attila-szobor, helye lehetne a Duna-parti alkotásnak - tette hozzá.

Dorogi Sándor arra kérdésre, hogy a szobor befogadásáról tárgyaltak-e már az erre illetékesekkel, azt mondta: olyan friss az információja, hogy erre még nem volt lehetősége. Reméli, hogy ez ügyben megkeresik az önkormányzatot, hiszen magától értetődik, hogy Balatonszárszón méltó helye lenne József Attila szobrának - fogalmazott a polgármester.

L. Simon László, az országgyűlés kulturális bizottságának elnöke a Kossuth tér átépítése kapcsán a Népszabadságnak korábban azt mondta: a térről elkerülő műalkotásoknak más, méltó helyet kell találni Budapesten, vagy vidéken.

Az Országgyűlés július 11-én fogadta el a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozatot, amelynek értelmében 2014. május 31-ig át kell alakítani a teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát", a kormánynak pedig ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből.

A kormány a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint több mint másfél milliárd forintot csoportosított át a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójának megkezdéséhez és az Országház homlokzata felújításának folytatásához.

Jószef Attila szobrának elszállítása ellen két ellenzéki párt, az MSZP és az LMP is tiltakozását fejezte ki.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés