bezár
 

art&design

2011. 10. 22.
Új állandó kiállítás a győri Xántus János Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új állandó kiállítás nyílik az intézmény Madách Gyűjteményének anyagából november elején a győri Xántus János Múzeumban.
Csécs Teréz, a tárlat szervezője az MTI-nek elmondta: az évtizedeken át Győrben tevékenykedő Szabó József evangélikus püspök által 1973-ban a múzeumnak ajándékozott, Madách Imrével és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményt, valamint az ahhoz azóta kapott, vásárolt darabokat tárják a közönség elé.

A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a kollekció egyes részeit már bemutatták, hol Madách közéleti, hol a képzőművészetben betöltött szerepét állítva a középpontba, ekkora részletességű anyagot azonban most először tekinthet meg a nagyközönség. Emellett tisztelegnek a püspök emléke és életműve előtt, aki 25 évvel ezelőtt hunyt el - közölte.

Az anyag válogatásához tág teret enged az, hogy az 1861-ben született darabot a következő 145 évben 1150-nél többször állították színpadra, mindig más rendezői koncepcióban, akárcsak az, hogy számos nyelvre fordították le, ami a mű könyvészeti érdekességeinek bemutatására kínál módot.

Hozzátette: olyan különlegességet is megcsodálhat a november 3-án nyitó állandó kiállításra érkező közönség, mint Somló Sári 1936 körül készült Madách-büsztje.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
Todd Phillips: Joker
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés