bezár
 

art&design

2011. 10. 24.
Sokszorosítja szobrait Maurizio Cattelan
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét meglepetéssel szolgál Maurizio Cattelan kortárs olasz szobrász: "sokszorosítja" legismertebb alkotásait, köztük II. János Pált ábrázoló szobrát.
Cattelan a 2001-es Velencei Biennálén mutatta be a nagyközönségnek - számos vita kíséretében - életnagyságú II. János Pál pápa szobrát, amelyen az egyházfőt a földre esve, pásztorbotjára támaszkodva ábrázolta, miközben egy hatalmas meteorit zuhan le rá. A La Nona Ora (A kilencedik óra) című alkotást tíz évvel ezelőtt a Christie's aukciósház 886 ezer dollárért árverezte el.

A La Nona Ora eredeti anyaga latex volt ezüst pásztorbottal és a szobor lábára felhúzott bőrcipővel.

Később Cattelan porcelánból is elkészítette a pápát ábrázoló szobrot. Most pedig úgy döntött, újabb másolatokat készít: a műveit kedvelő gyűjtők számára további tíz példányban, carrarai márványból alkotja meg a szobor kicsinyített, ötven centiméteres változatát.

Cattelan az olasz sajtóban bejelentette, hogy kicsiben "sokszorosítani" kívánja azt a csaknem öt méter magas szobrát is, mely egy kézfejet ábrázol magasba tartott középső ujjal.

A középső ujj című alkotást tavaly szeptemberben a milánói tőzsde előtt állították ki egy hónapra, de a közönségsikerre való tekintettel a szobor azóta is ott magasodik.

Nem kizárt, hogy száz év múlva Cattelant fogják a 21. század egyik legnagyobb művészének tartani, miközben hazájában még egyetlen egy saját kiállítása sem volt - jegyezték meg az olasz újságok arra emlékeztetve, hogy a művész első egyéni kiállítását a New York-i Guggenheim múzeum látja vendégül november 4-től, All (Minden) címmel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés