bezár
 

art&design

2011. 10. 25.
A hónap műtárgya az MFM-ben egy madár alakú edényke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy gyermek deszkakoporsójából került elő az M43-as ásatáson az a madár alakú edényke, amely a hónap műtárgya lett a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítás-sorozat célja, hogy a közönség folyamatosan láthassa az M43-as ásatáson előkerülő régészeti ritkaságokat, különleges kincseket.
Valószínűleg kultikus szertartás kellékeként került egy gyermek sírjába az a madár alakú, egyedi kerámiaedény, melyet a Móra-múzeum régészei tártak fel az M43-as ásatás során. A Szeged-Makó közötti szakaszon, Óföldeák határában megtalált edény a szarmata korból származik. Egy családi sírcsoport egyik sírjában, egy deszkakoporsóba temetett gyermek mellett leltek rá, a sírt a Kr. u. 4-5. század környékén áshatták.
A hónap műtárgya az MFM-ben egy madár alakú edényke
A különleges lelet korongon készült, és egy madarat formáz. Az edény letört feje az ásatás során nem került elő, azonban az állat testét sekélyen bekarcolt minta díszíti, ami a madár tollazatát imitálja. A madár alakú edények hasonló típusai rendkívül ritkaságnak számítanak, melyek szorosan kapcsolódtak a közösség hitvilágához.

A hónap műtárgya kiállítássorozat keretein belül minden hónapban egy-egy kiemelkedő tárgyat mutat be a Móra Ferenc Múzeum az M43-as ásatás leletanyagából. A kiállítás célja, hogy a régészeti feltárás során előkerülő kivételes tárgyakat, emlékeket is folyamatosan láthassa a nagyközönség.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés