bezár
 

art&design

2011. 10. 26.
Múzeumi negyed: Hol vannak a hatástanulmányok?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem előzték meg hatástanulmányok, szakmai viták a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesítéséről szóló október 20-i kormányhatározatot, ahogy az budapesti Ötvenhatosok terén létrehozandó múzeumi negyeddel kapcsolatos eddigi döntéseket sem - áll a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának Elnöksége által kiadott állásfoglalásban.
A magyar tagozat elnöke, Mélyi József által az MTI-hez eljuttatott dokumentum emlékeztet: az október 20-i kormányhatározat szerint a kormány egyetért "az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes létrehozásának előzetes irányaival", valamint "Magyar Nemzeti Galéria beolvadása révén a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesítésével".

Mint a műkritikusok figyelmeztetnek, a kormányhatározat nyomán 2012. február 29-én megszűnik az "egyik legfontosabb közgyűjteményi intézményünk", ezzel párhuzamosan pedig megkezdődik az "elmúlt száz év legnagyobb volumenű múzeumi beruházása".

"Hatalmas horderejű döntések, amelyekhez azonban további információk alig, hatásvizsgálatok, szakmai háttértanulmányok pedig egyáltalán nem állnak sem a szakma, sem a tágabb nyilvánosság rendelkezésére. A szeptember 29-én kinevezett kormánybiztos, Baán László nyilatkozataiból kiolvasható +előzetes irányok+ mögött nemhogy konszenzus, de egyetlen szakmai vélemény sem áll.

A kormány pedig ezt a nagy horderejű döntést nem támasztotta alá koncepcióval, és nem is indokolta" - kifogásolja az AICA Magyar Tagozata.

Mint az állásfoglalás felidézi, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egy évvel ezelőtt tett ígéretet a múzeumi törvény módosítására, a kiszámítható finanszírozás megteremtésére, valamint a múzeumi területen dolgozók életpályamodelljének kialakítására.

"Mindebből semmi nem valósult meg, a közgyűjtemények leépítésekre és további megszorításokra kényszerülve mára működőképességük határára jutottak.

A kormányzati kultúrpolitika nem rendelkezik koncepcióval a közgyűjtemények finanszírozásával, működtetésével kapcsolatban. Ebben a környezetben egy koncepció, szakmai egyeztetés és indoklás nélkül végrehajtott intézménymegszüntetés és egy várhatóan gigászi költségekkel járó beruházás elindítása óriási hiba" - vélekednek az AICA Magyar Tagozatának tagjai.

A műkritikusok ezért Baán Lászlótól a határozatok részletes indoklását, a döntést megalapozó háttértanulmányok és a hosszú távú koncepció nyilvánosságra hozatalát, az illetékes minisztériumoktól pedig a múzeumi terület szabályozására irányuló elképzelések nyilvánossá tételét várják.

"Meggyőződésünk, hogy a Magyar Nemzeti Galéria intézményi átalakítására és egy új múzeumi negyed tervének megvalósítására csakis megalapozott véleményekre építő szakmai viták és a közgyűjtemények helyzetének rendezése után kerülhet sor" - zárul az állásfoglalás.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés