bezár
 

art&design

2011. 10. 27.
Eladná köztéri szobrát egy olasz város
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A csőddel fenyegető üres városkasszát köztéri szobrának eladásával akarja megtölteni az olaszországi Belluno: az alkotás azonban eddig túl drágának bizonyult, és még nem akadt rá vevő.
A város központi terén álló, több mint két méter magas, Novecento (Kilencszáz) című, kúp alakú bronzszobor kikiáltási ára négyszázezer euró. "Ezzel az összeggel ki tudnánk fizetni a szobor eredeti árát úgy, hogy még a városkasszában is maradjon valami. Nehéz lesz, de találunk rá vevőt" - magyarázta Antonio Prade, a harminchatezres venetói város polgármester a sajtónak azt, hogy miért akarnak túladni Arnaldo Pomodoro kortárs olasz művész alkotásán.

"Ez a szobor túl drága ahhoz, hogy magánszemély vásárolja meg. Nem véletlen, hogy Pomodorónak a világ különböző részein található alkotásai alapítványok és múzeumok tulajdonában vannak" - jegyezte meg az önkormányzati testület ellenzéki frakcióját vezető Jacopo Massaro, aki szerint a mű eladhatatlan.

Az óriás bronzgömbjeiről ismert művész a szintén szobrász Gio Pomodoro fivére: művei a Vatikáni Múzeumban és az ENSZ New York-i üvegpalotájában is láthatók. A Novecento huszonegy méteres eredeti változata a római Sportpalota előtt magasodik, a Belluno számára készített, kicsinyített példányt a város korábbi önkormányzata 2005-ben vásárolta meg közel háromszázezer euróért.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés