bezár
 

art&design

2011. 10. 27.
Félidejéhez érkezett az Eurofoto pályázati munka
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Félidejéhez érkezett az Eurofoto pályázati munka, amelynek keretei között 10 európai hírügynökség összesen 150 ezer archív fényképét gyűjtik össze és teszik elérhetővé - mondta Talyigás Judit, az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának vezetője csütörtökön az MTI-nek.
A vezető elmondta: a közös munkában résztvevők vállalták, hogy egyenként 15 ezer - 2000 előtti - fotót válogatnak ki és digitalizálnak 2012 novemberéig.

A 2010 májusában elkezdett projektben a hírügynökségek az adott ország történelme, kultúrája szempontjából fontosnak ítélt képeket gyűjtik össze és teszik elérhetővé az érdeklődőknek az Eurofoto portálon, amelynek a tesztelését egyébként magyarok végzik.

Az ügynökségek általában a saját országuk életében jelentős pillanatokat megörökítő képeket adnak közre.

Dobi Zsuzsa, az MTI informatikai igazgatóságának osztályvezetője azt mondta: a pályázat lényege, hogy az archív képeket digitalizálják és a hírügynökségek hasznosítsák azokat.

A portálon később megjelenő képek közül bárki válogathat majd, és meg is vásárolhatja azokat on-line módon. A képek angol és a résztvevő nemzetek saját nyelvén, így a mi esetünkben magyarul is elérhetők lesznek - tette hozzá.

A projekt végén a 150 ezer hírügynökségi képet az Europeana - európai kulturális értékek megőrzésére létrejött, könyvtárak, múzeumok, levéltárak gyűjteményeit jelenleg bemutató - honlapon is közzéteszik.

Az MTVA fotóarchívuma Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, összesen 13 millió fotónegatívból áll, ezt kiegészíti a mintegy 1,3 millió digitális képet tartalmazó adatbázis.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés