bezár
 

art&design

2011. 10. 28.
Hétköznapok Zsolnayja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A lakosságnak a Zsolnay Porcelánmanufaktúrához és a termékeihez való kötődését mutatja be a Hétköznapok Zsolnayja című kiállítás, amely pénteken nyílt a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.
Salamon Péter, a tárlat egyik szervezője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kiállítás az eozin alkotásokon túl a pirogránit szobrokon keresztül a szecessziós tálakig 350 olyan tárgyat mutat be, amelyek díszként vagy használati eszközként előfordulhatnak egy átlagos családnál.

Ezen kívül a gyár számos meg nem valósult terve, a dolgozók által az államosítás elől megmentett dokumentuma, valamint sok fotó, illetve a Zsolnayval vagy egy-egy relikviával kapcsolatos papírra vetett történet is látható, olvasható.

Az érdeklődők a tárgyak között találhatnak a manufaktúra mindennapjait megörökítő fényképeket, szakszervezeti emlékeket, kitüntetéseket, igazolványokat, a Zsolnay család tagjainak írt korabeli leveleket is.

A látogatók számára fény derül továbbá olyan titkokra is, mint például arra, hogy ki ült modellt a híres Szalonnázó paraszt című alkotáshoz.
A Hétköznapok Zsolnayja egy válogatás a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. augusztusban meghirdetett, azonos című lakossági pályázatára, valamint a Meszesi Városvédő és Városszépítő Egyesület két évvel ezelőtti hasonló kezdeményezésére érkezett anyagokból.

A mintegy száz ember által beküldött relikviákból berendezett tárlat a hétköznapi emberek tárgykultúráján, történetein keresztül ad betekintést az elmúlt több mint száz év mindennapjaiba, Felfedi, hogy a Zsolnay család szellemisége, továbbá a gyár termékei miként alakították a munkában és az otthon töltött hétköznapokat, milyen hatással voltak az életszínvonalra, a szokásokra.

Salamon Péter közölte: a kiállítók számos hazai város mellett külföldről, Hollandiából, Németországból és Ausztráliából is kaptak Zsolnayval kapcsolatos emléket.

A Hétköznapok Zsolnayja november 18-ig látogatható. A kiállítás lehetőségét megteremtő pályázat kapcsán a közeljövőben tudományos kutatás kezdődik és tanulmányok is készülnek a témában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Osváth Gáborral a fiatal magyar filmről, pályakezdésekről, motivációról
irodalom

Egy óra Zemlényi Attilával Egy óra Zemlényi Attilával
A Csonthéj című verseskötet bemutatója
irodalom

Súlytalanul nehezedik Súlytalanul nehezedik
Moesko Péter, Megyünk haza, Műút, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés