bezár
 

art&design

2011. 11. 02.
Szocreál árverés harmadszor a Pintér Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Stílszerűen november 7-én tartja harmadik szocreál árverését a Pintér Galéria az 1945-től a hatvanas évekig terjedő időszak képző- és iparművészeti alkotásaiból, termékeiből, relikviáiból, a rendszerrel összefüggő dokumentumokból.
A korszakból származó anyag bőségesen és folyamatosan áramlott az aukciós házhoz. Mivel vevői oldalról is nagy az érdeklődés, több amerikai, német, kanadai, sőt még egy orosz gyűjtő is bejelentkezett, kézenfekvő volt, hogy megrendezzük a Soha többet! Harmadszor című aukciók sorában a harmadikat is - mondta az MTI-nek Pintér Péter.

A kétszázötven tétel mindegyike magántulajdonostól érkezett. A beadók skálája széles, és minden egyes alkotásnak külön története van.

Természetesen most is sok a rendszer prominens személyiségeiről készült alkotás. Mint a korábbi két, hasonló témájú árverésen, most is Lenin a "sztár": olajfestményen, rajzon, akvarellen, plakáton, bronz kisplasztikában és porcelánban is, hiszen Lenin-alakot a Zsolnay és a Herendi gyár is készített.

Kisfaludi Strobl Zsigmond egészalakos terrakotta Leninje 95 ezer forintról indul, de a művész Szabadság-szobrának főalakja, a pálmaágat tartó nő 81 centiméteres változatáért 260 ezer forintot kérnek. Olcsai Kiss Zoltán Lenin-reliefje 44 ezer forint. Szónokló Leninből kettő is van: mindkettő olajfestmény és 150, illetve 200 ezer forintról indul.

Számtalan az ismeretlen szerzőtől származó Lenin- és Sztálin-, valamint Marx- és Engels-ábrázolás. Az árverés legdrágább tétele egy 73 centiméter magas bronz Marx-mellszobor, amelynek kikiáltási ára 1,3 millió forint.

Megjelentek az eddig "rejtőzködő" Rákosi-portrék is: mindjárt az első tétel, Konecsni György finom, részletező rajza is ezek közé tartozik. Csáki Maronyák József kedvelt festője volt Rákosinak, akit a művész pasztellben, Mikus Sándor pedig bronzban örökített meg. Gyűjtői darab lehet a kínai feliratos textil Rákosi-arckép is.

A szoboranyag érdekessége Kerényi Jenő Osztyapenkójának kisméretű változata, Somogyi József Martinásza vagy a székesfehérvári felszabadulási emlékmű pálmaágas nőfigurája Mikus Sándortól.

A festmény anyagban figyelemre méltó Bernáth Aurél MÉMOSZ falkép terve és Domanovszky Endre Műszakváltás című, méretes vászna.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés