bezár
 

art&design

2011. 11. 03.
Budakeszin újjáépült az első világháborús emlékmű
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden hősöknek emelt emlékmű, minden katonasír arra figyelmeztet bennünket, hogy milyen nagy érték az emberség, a becsület, a haza és a béke, az élet és a szabadság, az otthon és a család – mondta a honvédelmi miniszter szerdán Budakeszin, az első világháborúban elesett 186 helybeli katona emlékére 1930-ban emelt, s nemrégiben felújított hősi emlékmű avatásán.
Az ünnepségen jelen volt és az emlékműnél koszorút helyezett el Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, a magyar hadisírgondozás védnöke is.

A honvédelmi miniszter beszédében emlékeztetett rá: Budakesziről 1132 férfi vonult be, hogy teljesítse a haza iránti kötelességét, közülük 186-an sohasem tértek vissza.

„ A többiek mai szemmel nézve elképzelhetetlen szenvedéseket kiállva járták meg a hadak útjának azon stációit, amelyekre a nagy háború forgószele vetette őket – a csatatértől a tábori kórházakon át a hadifogságig” - tette hozzá.

Hende Csaba szerint mindannyiunk kötelessége, hogy méltóak legyünk ehhez az örökséghez, mindenekelőtt úgy, hogy emlékezünk az elesettekre, s azokra is, akik hazajöttek.

Napjaink feladataira áttérve a honvédelmi tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy 40 év és az utána következő 20 esztendő különféle adósságait kell pótolnunk, majd kijelentette: „nem élünk könnyű időket”. Utalt arra is, hogy életünk és munkánk eredményeit nem emésztheti fel az adósság, mely rendkívül pusztítóan hat az államra és minden egyes családra, de összefogással és akarattal legyőzhetjük a válságot.

Az összefogás szép példájaként említette az első világháborús szobor és a szoborliget újjáépítéséért tett helyi erőfeszítéseket, köszönetet mondva a munkálatokban oroszlánrészt vállaló Budakeszi Szépítő Egyesület vezetőinek, a város polgármesterének és az adományozóknak.

Az emlékmű felújítást anyagilag támogatta a honvédelmi tárca is. A miniszter szólt a magyarországi hadisírgondozás „abszurd” helyzetéről is, majd bejelentette: rövidesen elfogadja az Országgyűlés a problémára gyógyírt jelentő törvényt.

A felújított emlékművet és szoborligetet az 1930-as „első avatás” emlékének felidézése után Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület elnöke adta át a város polgármesterének, Csutoráné Győri Ottíliának (Fidesz–KDNP).

A település vezetője szerint a szobor az itt élő embereket összekötő újabb kapocs, ezért nagyon vigyáznak majd rá.

A haldokló katonát és az őt oltalmazó bajtársát ábrázoló alkotást Bíró László katonai ordinárius, tábori püspök szentelte újra, majd a vendégek és a helyi polgárok koszorúkat, virágokat helyeztek el az emlékmű talapzatnál.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés