bezár
 

art&design

2011. 11. 04.
Hódító légiók nyomában Pannoniában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pannoniában hódító légiók nyomába "ered" Beszédes József régész, aki vasárnap tart előadást az Aquincumi Múzeumban.
Az Aquincumi Múzeum 2009-ben indította el ismeretterjesztő sorozatát azzal a céllal, hogy egyes előadásokon keresztül bemutassa Budapest történetét az őskortól a népvándorlás koráig.

Az előadásokra minden hónap első vasárnapján kerül sor.

Mint az Aquincumi Múzeum közleménye kiemeli, Pannonia több mint 4 évszázadon keresztül volt a Római Birodalom provinciája. Meghódítása, birtokbavétele nem egyszerre történt, hanem több lépcsőfokban és eltérő módon.

Egyes részein súlyos, véres harcok folytak a bennszülött törzsekkel, míg más területein békés módon, a kölcsönös érdekek mentén sikerült a római uralmat elismertetni.

A provincia megszállás utáni időszaka is bővelkedik hadi eseményekben. Súlyos megrázkódtatást okozott például a markomann-szarmata háború a Kr.u. 2. század második felében, amelynek során a provinciába betörő barbár seregek egészen Itáliáig nyomultak, több gazdag várost kifosztva.

Kiemelkedő katonai szerep jutott Pannoniának a 4. század 70-es éveiben is, amikor kisebb erődök, őrtornyok tucatjait építették fel egy-két év leforgása alatt a tartományban állomásozó római hadsereg egységei a császár nagyszabású, dunai határvédelmi koncepciója keretében.

Az előadás a római Pannonia izgalmas évszázadaiba kíván betekintést nyújtani, a katonaságra, a hadsereg régészeti emlékanyagára és a hadtörténetre helyezve elsősorban a hangsúlyt - emeli ki a múzeum közleménye.

Beszédes József előadására vasárnap, november 6-án 14 órakor kerül sor az Aquincumi Múzeumban. (Kiállító épület, III., ker., Szentendrei út 135.).

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés