bezár
 

art&design

2011. 11. 04.
Fotókiállítás II. János Pálról Esztergomban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fotókiállítás nyílik II. János Pál pápáról hétfőn Esztergomban, a Szent Adalbert Központban; a tárlat főként a katolikus egyházfő kelet-európai útjairól szól - közölték a szervezők az MTI-vel.
Mint írták, a megnyitón Illés Pál Attila történész, polonista mellett Zsille Gábor költő, műfordító, az Új Ember című hetilap szerkesztője emlékezik meg a pápáról, történelmi jelentőségéről és az ifjúságra gyakorolt, a katolikus egyház megújulását is nagyban elősegítő hatásáról.

Hozzátették, Piotr Jantos krakkói fotóművész portréfotó-sorozatot állított össze a boldoggá avatott egyházfőről, ezt egészítik ki Szirányi János fotográfus képei, amelyeket a pápa magyarországi látogatásai alkalmával készített.

A kiállításon szemelvényeket és életképeket láthatnak az érdeklődők a szentatya életútjáról, munkásságáról és szerepéről a kelet-közép-európai kommunista diktatúrák összeomlásában.

A fotósorozat időrendet követ: Karol Wojtyla plébánosi, majd püspöki, érseki, bíborosi éveiről, illetőleg a pápasága idejéről készített felvételek láthatók - mutattak rá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a pápát "karizmatikus egyházi vezetőként idézi meg a fotósorozat, de a hangsúlyt elsősorban emberi arcára helyezi, tekintetében ott látható az egész ember.

Ez avatja a fotókat maradandó emlékekké; dokumentálja, miként teremtett összhangot a vallások és a nagyhatalmak közötti párbeszédben, spirituális erejével újra vonzóvá téve az evangéliumot".

Az egyik képen Karol Wojtyla, a fiatalember kajakban evez, fején kendővel a napszúrás ellen; egy másikon az erdőben, viaszosvászonnal letakart asztalnál ül, és a táborozókkal eszik.

Ebből az egyszerű, közvetlen, néha kalandos lelkületből pápasága idején is sokat megőrzött, zavarba hozva ezzel a rangokhoz és külsőségekhez ragaszkodókat - fogalmaztak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
Todd Phillips: Joker
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés