bezár
 

art&design

2011. 11. 06.
Elkészült a Paradicsom kapujának restaurálása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Reneszánsz remekművet restauráltak Firenzében. A Santa Maria del Fiore dóm keresztelő-kápolnájának híres Paradicsom kapuját húsz év alatt állították helyre.
November végétől a dóm múzeumában helyezik el a Paradicsom kapujának arannyal borított paneljeit. A felújított bejárat elemeit 2012. június 24-re rakják ismét össze a várost oltalmazó Keresztelő Szent János ünnepnapjára. A több mint félezer éves kapu számára a múzeumban speciális üvegtékát építettek, amelyben megfelelő hőmérsékleten tudják óvni a világörökség részét képző műemléket - számolt be arról a firenzei sajtó.

A Lorenzo Ghiberti alkotta Porta del Paradiso, a Paradicsom kapuja a rajta ábrázolt bibliai jelenetekről kapta a nevét. Az 1425 és 1452 között készült kapu a firenzei dóm keresztelő-kápolnájának keleti, a székesegyház homlokzatával szemközti bejárata. A műemlék az Arno-folyó 1966-os áradásakor rongálódott meg. A Firenzét ellepő víz a Paradicsom kapu hat jelenetét sodorta magával, és súlyos kárt okozott a bronzkapu aranyborításában is. A restaurálás 1990-ben kezdődött, amikor a bejáratot a mai napig látható másolattal helyettesítették.

A toszkán műemlékvédelem reményei szerint hamarosan sor kerülhet a szintén Ghiberti alkotta északi és az Andrea Pisano domborműveivel díszített déli kapu helyreállítására is. Csak pénz kell hozzá - jegyezték meg az újságok arra emlékeztetve, hogy a Paradicsom kapu helyreállítását egy japán cég finanszírozta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés