bezár
 

art&design

2011. 11. 08.
Interaktív szoborcsoport készül Nagyváradon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jövő év elejére készül el Nagyváradon az a szoborcsoport, amely az egykori Holnap Irodalmi Társaság négy tagját ábrázolja. Az alkotás "interaktív" lesz: Ady Endre, Dutka Ákos, Emőd Tamás és Juhász Gyula kávéházi asztalához ugyanis bárki odaülhet majd.
A szoborcsoport alkotója Deák Árpád szobrász, aki Nagyváradnak már mintegy tíz emlékművet, emléktáblát, illetve domborművet készített, de láthatók köztéri alkotásai Nagyszalontán, Budapesten és Párizsban is.

A "holnaposokat" ábrázoló szoborcsoport a tervek szerint bronzból készül és a városközpontban, az Ady Endre Gimnázium szomszédságában kap helyet - írja a Krónika című romániai napilap keddi számában.

A művész elképzelése szerint az irodalmi alakok között egy üres szék is lesz a kompozícióban, amelyre bárki leülhet majd, és a váradi irodalmi élet, egyben a magyar irodalom nagyságaival - legalábbis bronzalakjaikkal - közös fotót is készíthet.

A Holnap Irodalmi Társaság 1908-ban alakult meg Nagyváradon. Alapítói Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula és Miklós Jutka voltak. A társaság két irodalmi antológiát jelentetett meg, 1908-ban, illetve 1909-ben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Frédéric Tellier: A tűzön át
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés