bezár
 

art&design

2011. 11. 09.
René Magritte képei Bécsben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
René Magritte belga szürrealista festőművész életművét bemutató nagyszabású kiállítás látható szerdától a bécsi Albertina múzeumban.
A nagy érdeklődés mellett megnyitott retrospektív tárlat összesen mintegy 250 tárgyat mutat be, 150 festmény és grafika mellett kevésbé ismert alkotásokat is, így például Magritte-nak a fotózás és a filmkészítés terén tett kitérőit is.

A szervezők az alkotások keletkezésének időrendi sorrendjét és tematikus szempontokat egyaránt figyelembe vettek. A tárlat bemutatja Magritte festészetének visszatérő motívumait, egyúttal végigkalauzolja a látogatókat a világhírű festő életművén az 1920-as, 1930-as évekbeli technikával készült korai művektől későbbi kísérletező szakaszain át a szürrealistákkal való szakításáig és olyan kiemelkedő késői alkotásaiig, mint A fények birodalma című festmény.

Magritte életművének visszatérő témája az ábrázolás és az ábrázolt dolgok, illetve a nyelv és a valóság egymáshoz való viszonya. Ennek példája egyik leghíresebb alkotása, amely egy pipát ábrázol, alatta ezzel a felirattal: Ez nem egy pipa (Ceci n'est pas une pipe). A témát többször is feldolgozta a festő. A bécsi kiállításon többek között látható a kép angol nyelvű változata, amelyet egy New York-i kiállításra készített Magritte.

A Magritte-tárlat az eddigi legnagyobb kiállítás a múzeum történetében - mondta Klaus Albrecht Schröder múzeumigazgató a megnyitó sajtótájékoztatón. A kiállítási tárgyakat mintegy ötven gyűjteményből kölcsönözték a világ minden tájáról. Magritte egyik kiemelkedő alkotása Az elvarázsolt birodalom - egy azonos nevű falfestményhez készült tanulmány - a múzeum saját gyűjteményét gazdagítja.

A kiállítás február 26-ig látogatható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés