bezár
 

art&design

2011. 11. 09.
Újjáépítették a nyitrai vár barokk hídját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkészült a műemléki felújítás során teljesen elbontott és megsemmisített nyitrai várhíd korhű másolata, amelyet az eredeti tervrajzok alapján új alapanyagokból építettek fel.
Csaknem teljesen elkészült a várhíd, a munkások már az útburkolatot rakják le. A sok vitát kiváltó építmény a műemléknek ugyan csak másolata, paradox módon azonban jobban hasonlít a barokk eredetire - írja az Új Szó című szlovákiai napilap szerdai számában.

Az 1750-es években téglából épült várhíd felújítását augusztus elején kezdték el. A nyitrai városháza által kiadott építési engedélyben hangsúlyosan szerepelt: a hidat óvatosan kell szétszedni, hogy minden alkotóelemét újra felhasználhassák.

Statikusok véleménye alapján augusztus végén mégis elbontották az egész hidat, egyetlen eredeti darabot sem tartva meg, a nyitrai városvédők ez ellen tiltakoztak.

A lap szerint a műemlékvédők végül elfogadták a híd lerombolását, mert a másolatot az eredeti tervrajz szerint építették meg és az előző javítgatások során a pillérekbe, valamint a korlátba falazott tégladarabokat is kővel helyettesítették.

A hídkorlátra visszakerül az a négy kőszobor és váza is, amelyeket még a kilencvenes évek elején szedtek le és restauráltak. Az egyik szobor csak másolat, a többi három eredeti - ezeket az év végéig vagy rossz idő esetén tavasszal helyezik vissza. A hidat az ígéretek szerint november végéig befejezik és átadják a forgalomnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés