bezár
 

art&design

2011. 11. 09.
Elhunyt Fitz Jenő régész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 91. évében elhunyt Fitz Jenő nyugalmazott megyei múzeumigazgató, Fejér megye és Székesfehérvár díszpolgára, elhivatott tudós, régész - tudatta a Fejér Megyei Önkormányzat szerdán az MTI-vel.
A Széchenyi-díjas régész, a Tác melletti ókori római város, Gorsium feltárója az ókortudomány egyedülálló értékével gazdagította a megyét és a tudományos életet - olvasható a közleményben.

Fitz Jenő 1920. február 5-én született Budapesten, 1943-ban végzett a Pázmány Péter Tudományegyetem történelem-művészettörténet-régészet szakán. 1946 és 1949 között a Pázmány Péter Tudományegyetem Klasszika Archeológiai Intézetének gyakornoka, majd tanársegéde, 1949-től 1985-ig a székesfehérvári István Király Múzeum igazgatója volt.

1962 és 1985 között egyidejűleg a Fejér megyei múzeumok igazgatói tisztét is betöltötte.

Ő vezette a gorsiumi ásatásokat. Több hazai és külföldi tudományos társaságban töltött be vezető tisztségeket: elnöke volt a Magyar Régészeti és Művelődéstörténeti Társulatnak, vezetőségi tagja a Nemzetközi Görög-Latin Epigráfiai Társaságnak, rendes tagja volt az osztrák és német régészeti intézetnek, emellett szaklapok szerkesztőjeként is tevékenykedett.

Fitz Jenő 1985-ben lett a régészettudományok doktora, kutatásainak középpontjában a római birodalom története, ezen belül is a Pannóniában és a többi Duna-menti provinciában létrehozott polgári és katonai szervezetek felépítésének és működésének tanulmányozása állt. Ezekben a témakörökben kiemelkedik négykötetes munkája, a Die Verwaltung Pannoniens in der Römerzeit (Pannónia közigazgatása a római időkben). 1998-ban adták ki a Pannónia születése című művét.

Tudományos munkásságának legnagyobb elismeréseként 1997-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, 2005-ben Magyar Örökség-díjat vehetett át. Emellett számos más díjjal is elismerték munkásságát, 1993-ban a Fejér megye díszpolgára, 1994-ben Székesfehérvár díszpolgára lett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés