bezár
 

art&design

2011. 11. 10.
Világörökségi törvény: Pécs évi 10 millióra pályázhat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Komoly turisztikai célú fejlesztésekre ad lehetőséget a pécsi ókeresztény emlékhelyeken a jövőre életbe lépő világörökségi törvény.
Üveges Attila, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. világörökségi divízióvezetője csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a parlament által elfogadott jogszabálynak köszönhetően Pécs évente 10 millió forint pályázati támogatást költhet a Cella Septichora Látogató Központ és a hozzá kapcsolódó világörökségi helyszínek népszerűsítésére, felújítására, az érdeklődők tájékoztatását szolgáló eszközök fejlesztésére.

Megjegyezte: terveik szerint a látogatóközpontban korszerűsítik az informatikai és információs eszközöket, az ezzel kapcsolatos változások már 2012 első felében érzékelhetőek lesznek.

Üveges Attila példaként említette, hogy lecserélik az érintőképernyőket és a tablókat, projektoros vetítőberendezést vásárolnának, a turisták tájékoztatását háromdimenziós animációval is segítik, s egy épületenergetikai korszerűsítésre is sor kerül.

Hozzátette: emellett szeretnék, ha idővel a székesegyház nyugati oldalán található, falfestményrészleteket rejtő Cella Trichora is megnyílhatna az érdeklődők előtt.

Kálóczi Lola, az örökségkezelő társaság munkatársa arról szólt, hogy a pécsi világörökségi helyszínek népszerűsítése, élményszerű bemutatása érdekében nagy hangsúlyt fektetnek múzeumpedagógiai programok szervezésére, amelyek keretében a lakosság lehető legszélesebb körének nyújtanak érdekes, színvonalas, egyben ismeretterjesztő kikapcsolódást.

A pécsi ókeresztény emlékhelyek világörökségi listára kerülésének tizenegyedik évfordulóján, november 12-én különleges programokra várják az érdeklődőket.

A gyerekek a látogatóközpontban időkapszulák után kutatva gyarapíthatják történelmi ismereteiket, a felnőttek a Janus Egyetemi Színpad a Hit és szerelem a holtak városában - Szent Iréneusz igaz története című előadást láthatják.

November 26-án családi nap lesz kézműves foglalkozásokkal, december 17-én pedig az antik római karácsonyokat elevenítik fel a kora keresztény temetkezési helyeken.

Pécs hatodik magyarországi helyszínként került fel az UNESCO Világörökség-listájára. A Világörökség Bizottság értékelése szerint a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A Cella Septichora Látogató Központ kialakítása az Európa Terv Regionális Operatív Program keretében 2004-ben elnyert támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg. A cél az volt, hogy a 4.-6. századi kápolnákat, temetőket, sírkamrákat a lehető leglátványosabban mutathassák be az érdeklődőknek.

Az ókeresztény emlékek vonzerejének növelését célzó másfél milliárd forintos fejlesztés Pécs történetének legnagyobb régészeti vállalkozását foglalta magában. Az ókeresztény sírhelyek feltárása 1782-ben kezdődött és nagyobb megszakításokkal négy évvel ezelőtt ért véget.

A munkálatok során látogathatóvá tették az addig feltárt ókeresztény, továbbá római kori emléket.

A könnyebb bemutathatóság érdekében feltárták és üvegmennyezettel borították a Cella Septichorát, a sírkamrák közötti átjárhatóságot pedig föld alatti utakkal biztosították.

A helyszínen rendre kiállításokat is tartanak és filmvetítésekkel ismertetik meg a vendégeket a sírkamrák történetével, feltárásuk menetével.

Régészek már az 1930-as években tervezték, hogy a feltárt értékeket egy 150 ezer pengős beruházást követően átfogóan tárják a látogatók elé, ez az elképzelés azonban a második világháború miatt akkor nem valósulhatott meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés