bezár
 

art&design

2011. 11. 11.
Postabélyeg Szent Márton tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európa egyik legközkedveltebb szentje, a savariai születésű Szent Márton püspök emléke előtt tisztelegve bocsátott ki alkalmi bélyeget a Magyar Posta pénteken, Márton napján.
Az ünnepélyes bélyegkibocsátás ceremóniáját Szombathelyen a Szent Márton látogatóközpontban tartották, ahol Rajnai Attila, a Magyar Posta Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese végezte el az első ünnepélyes pecsételést, hivatalosan is forgalomba hozva a 300 ezer példányban készült, 160 forint névértékű alkalmi bélyeget.

A bélyeg középen püspöki díszben ábrázolja Szent Mártont, négy sarkában pedig életének főbb mozzanatait láthatjuk, mint édesanyja megkeresztelését; azt a pillanatot ahogy a legenda szerint Galliában egy didergő koldusnak adja köpenye felét; a hangosan gágogó ludat, amely elárulta, amikor a császárt szolgáló katonatisztből lett szerzetes nem akarta vállalni a püspöki megbízást, valamint a szent bibliát, hiszen egész életét az evangélium hirdetésének szentelte.

A bélyegkibocsátás ötletét Ágh Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő kezdeményezésére karolta fel a Magyar Posta, teveit pedig Hajdú József művészfotóinak felhasználásával Domé Eszter grafikusművész készítette el, a nyomtatást a pénzjegynyomda végezte.

Az ünnepségen jelen volt Veres András szombathelyi megyéspüspök is, aki az MTI-nek elmondta: Európában a leginkább tisztelt és kedvelt szentek egyike Szent Márton, aki egyben a Szombathelyi Egyházmegye védőszentje is, és akiről egészhetes rendezvénysorozattal emlékeznek meg.

Ennek jegyében tartják meg pénteken este a Márton-vesperást, majd ezt követően a szombathelyi székesegyháztól indulva a Szent Márton templomig haladva a lampionos felvonulást, végezetül megkoszorúzzák Szent Márton szobrát.

Az ünnepélyes bélyegkibocsátás helyszínén alkalmi postahivatal nyílt, ahol a részvevők megvásárolhatták és lebélyegeztethették az első bélyeget, valamint a szintén ez alkalomból készült borítékot is, amelyen a szombathelyi székesegyház látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés