bezár
 

art&design

2011. 11. 19.
Fotókiállítás Carmen Dell'Orefice, a nyolcvan esztendős szupermodell pályafutásáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Híres fotográfusok munkái kalauzolják végig a látogatókat Carmen Dell'Orefice, az idén nyolcvan esztendős szupermodell több mint hatvanéves pályafutásának meghatározó pillanatain egy londoni kiállításon.
A volt modell nincstelen bevándorlók, egy magyar balerina és egy olasz hegedűművész gyermekeként látta meg a napvilágot New Yorkban. Tizenkét éves volt, amikor le kellett mondania a balett-táncosi karrierről, mert reumás láz gyötörte. Egy évvel később azonban modellkedni kezdett, és 15 évesen már a Vogue magazin címlapján pózolt.

Az ősz hajú szépség ez idáig három férjet fogyasztott el és számos katasztrofális pénzügyi befektetésen van túl. Állítólag a 90-es években veszítette el akkori vagyonát a tőzsdén, maradék pénzét pedig Bernard Madoff ötvenmilliárd dolláros piramisjátéka emésztette fel. A modell és a Wall Street-i pénzügyi szakember jó barátok voltak, ám három évvel ezelőtt, a díva pénzéhez hasonlóan a kettejük kapcsolata is semmivé foszlott.

Carmen Dell'Orefice-t ma ízületi gyulladás gyötri, saját bevallása szerint "naponta megküzd a szakállával", és olyan anyagi problémák nehezednek rá, amelyek korántsem jellemzőek a kifutók és divatfotózások királynőire.

A veterán modellről készített fényképekből a napokban nyílt kiállítás a The London College of Fashion-ben. Az egykori modell sosem volt az a típus, aki gondosan archiválta a róla készült fotókat: a most kiállításra kerülő felvételek eddig begyömöszölve hevertek az ágya alatt, és csupán barátja, az illusztrátor David Downton unszolására rendezte össze őket.

A különleges tárlaton Cecil Beaton, Richard Avedon, Irving Penn, Normann Parkinson, Horst P. Horst és Lillian Bassman fotográfiái villantják fel a modell 65 éves pályafutását. Dell'Orefice színre lépése előtt a manökenek karrierje nagyjából 24 éves korukban ért véget. Valójában ő maga is visszavonult 1959-ben, ám a brit portré- és divatfotóssal, Norman Parkinsonnal való találkozás hatására ismét belevágott a szakmába. Norman egy partin azt mondta az akkor már 41 éves nőnek, hogy "öreg szatyor létére" nem néz ki olyan rosszul, ezért "érdemes lenne visszamennie dolgozni".

A szókimondó díva bátran vállalja fiatalságának titkát: jó csontozat, önfegyelem és szilikon injekciók. Ennek a három "alappillérnek" köszönhetően Rolex kampányokat forgat, aktív szereplője volt a legutóbbi divatheteknek és magazinok oldalain pózol. Nem titkolja, hogy a pénz miatt is nagy szüksége van a munkára. "A bankok mindig akarnak valamit. Most épp arról döntenek, hogy elvegyék-e a fejem fölül az otthonomat vagy sem" - idézte a modellt a The Daily Mail (http://www.dailymail.co.uk) online kiadása.

Karakán természete ellenére szigorúan elhatárolódik a feminizmus minden formájától. "Köszönöm, de nem kérek belőle. Keményen megdolgoztam azért, aki vagyok... Sosem akartam semmilyen mozgalom tagja lenni. És ha már túl vagy egy bizonyos koron, hidd el nekem, jobb, ha magadon hagyod a melltartódat, mert nincs lehangolóbb látvány a lógó dekoltázsnál" - mondta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés