bezár
 

art&design

2011. 11. 19.
Retrospektív kiállítással ünnepli 80. születésnapját Terence Conran designer
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A leghíresebb brit formatervező, a fáradhatatlan ezermester Terence Conran karrierjének hatvan évét mutatja be a londoni Design Múzeum.
"Nyolcvanévesen itt az ideje visszatekinteni az ember életére" – mondta a mester. Bevallotta, hogy "a kiállításnak köszönhetően újra felfedezett egy sor elfelejtett dolgot".

A kiállításon megtekinthető első fazekaskorongja, helyreállított irodájában a cetligyűjtemény, felidézik első próbálkozásait a textilművészetben, amelyet gyorsan faképnél hagyott a bútorok kedvéért, valamint az első Habitat üzlet 1964-es megnyitását Londonban.

"Conran a mindennapi élethez tervezett bútorokat, szó szerint és átvitt értelemben is a bútorai között élünk" – mondta el Deyan Sudjic, a Design Múzeum igazgatója.

Stafford Cliff, a művész régi barátja és partnere szerint a kiállítás "időutazás: mintha a nappalijában látna az ember egy ilyen asztalt vagy lámpát, és visszaemlékszik az első párnára vagy az első tésztagépre… megannyi újítás, amely nemcsak hasznos volt, de megkönnyítette az ember életét".

A szerény kiállítás nem adja vissza teljességében a Conran-birodalmat, amelynek 50 Habitat üzlete és több neves áruházlánca volt Nagy-Britannia-szerte, mint a Next és a Mothercare, nem beszélve a számos, később bezárt étteremről.

Áruházi elgondolása, amely szerint teljesen berendezett szobákat kínált, a svéd Ikeát is megihlette, amely olcsóbb termékekkel lépett a nyomdokaiba, majd 1992-ben felvásárolta és újra eladta a Habitat üzleteket.

Sir Terence (1983-ban kapott lovagi rangot) továbbra is nyit éttermeket (2010-ben a Lutyenst) és bútorüzletet (idén ősszel a Marks and Spencerrel közösen).

Híres londoni helyszínek őrzik keze nyomát, mint a Bibendum-ház, a Michelin francia gumigyár 1909-es, kiválóan felújított londoni székháza és a Design Múzeum, amelynek ő az alapítója és fő pénzügyi támogatója.

A szép munka szerelmese, Conran reméli, hogy Nagy-Britannia ismét "alkotóműhellyé" válik. "A formatervezés elengedhetetlen az ország iparának megújulásához" – véli.

A Terence Conran, The Way we live now (Terence Conran, a mód, ahogyan élünk) elnevezésű kiállítás március 4-ig látogatható a londoni Design Múzeumban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
Jonathan Levine: Csekély esély
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés