bezár
 

art&design

2011. 11. 21.
Római fürdőt tártak fel Izmir közelében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Római fürdő került napvilágra Izmir közelében az ősi Metropolisz (Az anyaistennő városa) feltárásakor.
Az ókori város romjai az Égei-tenger partján, Torbali és Özbey települések között, Izmirtől 40 kilométerre délkeletre találhatók. A területen a kora bronzkorban, mintegy ötezer éve telepedtek meg, a város születését a Kr. e. 3-2. századra datálják. Akkor emelték a középületeket, építették színházát. Metropolisz tehetős település volt, bevételei részben a Szmirna (Izmir) és Epheszosz közti kereskedelem megadóztatásából származtak.

A város a 15. századi török hódítás után néptelenedett el. A régészeti helyszín feltérképezését 1972-ben végezték el, az ásatások pedig 1989-ben kezdődtek.

Az idei ásatási szezon négy hónapja alatt a régészek több épületet is feltártak, köztük egy száz négyzetméteres római fürdőt.

A feltételezések szerint a fürdőt a Kr. e. 2. században, Antoninus Pius római császár uralkodása alatt (138-tól 161-ig) épült, és mint Serdar Aybek ásatásvezető régész kiemelte: kisebb, mint Metropolisz többi közfürdője.

Az évezredek megkímélték a négyszögletes épület gazdagon díszített mozaikpadlózatát. Napvilágra került Zeusznak és Tükhének, a szerencsés véletlen és a kiszámíthatatlanság istennőjének a szobra is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés