bezár
 

irodalom

2011. 11. 22.
Ismét Fellinger Károly kapta a szlovákiai Arany Opus-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi évhez hasonlóan az idén is Fellinger Károly kapta a szlovákiai magyar irodalmi elismerést, az Arany Opus-díjat.
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) által hirdetett szépirodalmi pályázatra jeligével ellátott műveket vártak az idén is. Összesen 28 irodalmi alkotás érkezett. Ezeket a háromtagú zsűri, Tóth László József Attila-díjas költő, Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő és Duba Gyula József Attila-díjas író bírálta el - írja a Szabad Újság című szlovákiai hetilap honlapján.

A beérkezett pályaműveket a SZMÍT internetes oldalán lehetett elérni, ahol az olvasók szavazhattak is arra a szépirodalmi alkotásra, amelyet a legérdemesebbnek tartottak az olvasói különdíjra. Az idén a zsűri és a közönség véleménye megegyezett. Fellinger Károly "liszt" jeligés verspályázata az e-mailben érkező szavazatok csaknem felét kapta meg.

Az Érsekújváron, november 19-én tartott ünnepélyes díjátadón a Fiatal Írók Körének tagjai léptek fel a kulturális műsorban.

Öt éve az első irodalmi díjat Bárczi Zsófia kapta Lorenzo Ribera: Trisztán és Izolda című írásáért, majd a következő évben, 2007-ben Tóth Ferenc Az Író és a Sánta Ördög, 2008-ben pedig Veres István Galvánelemek és akkumulátorok című műve érdemelte ki az elismerést. Abban az évben osztottak ki először olvasói különdíjat, amelyet azóta minden alkalommal Fellinger Károly nyert el.

Az első Arany Opus-díjat 2009-ben Száz Pál kapta meg az Orlando - Az csinált Arcadiának comoediájáért. Tavaly pedig Fellinger Károly Köpködő című versciklusa lett a fődíjas és közönségdíjas.

Az idei elsődíjas mű az Opus 2012-es első számában lesz olvasható.

A Csehszlovák Írószövetség égisze alatt 61 éve, 1950-ben alakult meg a Magyar Szekció, amely az 1990-ben létrejött Csehszlovákiai Magyar Írók Társasága elődje volt. A SZMÍT Csehszlovákia 1993-as kettéválása után folytatta tovább a Magyar Szekció több évtizedes munkáját.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Fejnehéz éjszakák Fejnehéz éjszakák
André Aciman: Nyolc fehér éjszaka. Ford.: Rácz Judit. Athenaeum Kiadó, 2018.
irodalom

Az íráshoz nem kell világítótorony Az íráshoz nem kell világítótorony
A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napja
irodalom

Minden, ami a Bánk bánnal történhet Minden, ami a Bánk bánnal történhet
Katona József: Bánk bán - Nádasdy Ádám prózai fordításának bemutatója

Más művészeti ágakról

Interjú Halász Glória filmrendezővel nyitottságról, szerzőiség és hitelesség egyensúlyáról, valamint az önmagunkba vetett hitről
Kemény Lili: B monitor című darabja az Ódry Színpadon
About Me – a hetedik lemez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés