bezár
 

irodalom

2011. 11. 22.
Ismét Fellinger Károly kapta a szlovákiai Arany Opus-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi évhez hasonlóan az idén is Fellinger Károly kapta a szlovákiai magyar irodalmi elismerést, az Arany Opus-díjat.
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) által hirdetett szépirodalmi pályázatra jeligével ellátott műveket vártak az idén is. Összesen 28 irodalmi alkotás érkezett. Ezeket a háromtagú zsűri, Tóth László József Attila-díjas költő, Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő és Duba Gyula József Attila-díjas író bírálta el - írja a Szabad Újság című szlovákiai hetilap honlapján.

A beérkezett pályaműveket a SZMÍT internetes oldalán lehetett elérni, ahol az olvasók szavazhattak is arra a szépirodalmi alkotásra, amelyet a legérdemesebbnek tartottak az olvasói különdíjra. Az idén a zsűri és a közönség véleménye megegyezett. Fellinger Károly "liszt" jeligés verspályázata az e-mailben érkező szavazatok csaknem felét kapta meg.

Az Érsekújváron, november 19-én tartott ünnepélyes díjátadón a Fiatal Írók Körének tagjai léptek fel a kulturális műsorban.

Öt éve az első irodalmi díjat Bárczi Zsófia kapta Lorenzo Ribera: Trisztán és Izolda című írásáért, majd a következő évben, 2007-ben Tóth Ferenc Az Író és a Sánta Ördög, 2008-ben pedig Veres István Galvánelemek és akkumulátorok című műve érdemelte ki az elismerést. Abban az évben osztottak ki először olvasói különdíjat, amelyet azóta minden alkalommal Fellinger Károly nyert el.

Az első Arany Opus-díjat 2009-ben Száz Pál kapta meg az Orlando - Az csinált Arcadiának comoediájáért. Tavaly pedig Fellinger Károly Köpködő című versciklusa lett a fődíjas és közönségdíjas.

Az idei elsődíjas mű az Opus 2012-es első számában lesz olvasható.

A Csehszlovák Írószövetség égisze alatt 61 éve, 1950-ben alakult meg a Magyar Szekció, amely az 1990-ben létrejött Csehszlovákiai Magyar Írók Társasága elődje volt. A SZMÍT Csehszlovákia 1993-as kettéválása után folytatta tovább a Magyar Szekció több évtizedes munkáját.
nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

A mindenség ura jó kiindulópont A mindenség ura jó kiindulópont
Interjú Varga László Edgárral
irodalom

Díjeső a Szépírók Társaságánál Díjeső a Szépírók Társaságánál
Újra van Szépíró-díj
irodalom

Hol vagyunk, hol nem mi vagyunk Hol vagyunk, hol nem mi vagyunk
És boldogan éltek? Mesehősnők utóélete, szerk. Szederkényi Olga, Budapest, Cser Kiadó, 2018
Késelés Villával az Óvóhelyen

Más művészeti ágakról

színház

Nincs az a hatalom, ami nem torzít Nincs az a hatalom, ami nem torzít
Interjú Szikszai Rémusszal, a Macbeth rendezőjével
Dr. Kárpáti György (szerk.): A vígjáték
Rét Viki kortárs novellagyűjteményről és egy alakuló regényről mesélt
2018. október 24-27., Primanima Elsőfilmes Animációs Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés