bezár
 

art&design

2011. 11. 22.
1919-ből származó kerámiák és üvegtárgyak a Ponton Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
1919-ből származó kerámiák és üvegtárgyak, dokumentumok mellett friss diplomamunka is látható szerdától Budapesten, a Ponton Galériában.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez (MOME) tartozó galéria kiállítása 100/50 címet kapta, a tárlaton ugyanis arról emlékeznek meg, hogy az egyetemen 100 éves a kerámia- és 50 éves az üvegművészeti oktatás.

Balogh Vanda, a galéria munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy összesen 80 kerámia- és üvegtárgyat mutatnak be, 1919-ből való a legrégibb, a legújabb pedig egy tavalyi diplomamunka, de láthatók lesznek kortörténeti dokumentumok is. Megpróbálnak áttekintést nyújtani arról, hogy az elmúlt évtizedekben mi volt a jellemző forma és stílus a kerámiában, valamint a művészi üvegkészítésben. A kiállítás 2012. január 22-ig tart nyitva.

Kádasi Éva, az egyetem tanára arról beszélt, hogy kétéves kutatómunka nyomán kiderült: 1911. szeptember 25-én kezdődött meg a kísérleti oktatás a kerámiaszakon, a műhely 1912-re készült el, a kor divatjának megfelelően főként kisplasztikákat készítettek és csak fokozatosan tértek át a dísztárgyak megalkotására. Az iparművészeti bazárban az elején Simai Imre szobrász munkáit árusították.

1919-ben Orbán Antal szobrász rakta le a kerámiaképzés technikai alapjait és 1940-ig tanított. 1945-től 1957-ig Gádor István, a modern magyar kerámia megteremtője, kétszeres Kossuth-díjas művész tanított az iparművészeti főiskolán. Olyan neves műhelyvezetők voltak a kerámia szakon, mint Csekovszky Árpád, majd Schrammel Imre.

Az égetési gyakorlatot Kecskeméten, a kerámiastúdióban végezték. A rendszerváltás után a kerámiagyártás hanyatlani kezdett, hozzájárult ehhez a csempepiac liberalizálása is. Négy porcelángyár - Herend, Hollóháza, a Zsolnay és az Alföldi Porcelángyár - még működik, a MOME hallgatói oda járnak gyakorlatra és most tárgyalnak a Zalaegerszegi Csempegyárral az együttműködésről.

Az üvegművészetet a díszítőszobrász szakon tanították 1961-től, majd az Üvegipari Művek kérésére 1966-ban Bohus Zoltán üvegművész vezetésével műhelyt szereltek fel és ő, valamint Horváth Márton oktatta a tervezést és a technikai fogásokat az üvegeseknek - összegezte Kádasi Éva.

100/50 címmel könyvet is kiadott a MOME a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Kádasi Éva szerkesztésében, Lévai Klára segítségével egyetemi szakanyagokból és a rektori hivatal levéltárából. A kötet átfogóan bemutatja a kerámia- és az üvegszak speciális történetét. A lábjegyzetben olyan dokumentumok is szerepelnek, amelyek eddig nem voltak ismertek. A könyv végén megtalálható az utolsó 10 év tanárainak és hallgatóinak a listája is - foglalta össze a kötet születését a MOME tanára.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés