bezár
 

art&design

2011. 11. 22.
Szakpszichológus elemzi Csontváryt Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus ered hazánk egyik legnagyobb festőművésze, Csontváry Kosztka Tivadar lelkének nyomába szerdán a szegedi Móra Ferenc Múzeumban; a szakember arra próbál rávilágítani, mennyire volt őrült a művészzseni.
A múzeum közlése szerint a Látomástól az alkotásig - Csontváry életműve pszichobiográfiai megközelítésből című előadást a Csontváry-kiállítás termeiben tartják.

Csontváry egy iglói patika lépcsőjén ülve "égi üzenetet" hallott 27 éves korában. A művész visszaemlékezései szerint emiatt a hallucináció miatt kezdett el festeni és húsz évet adott magának, hogy igazán nagy művésszé váljon. Noha soha nem vett részt elmegyógyintézeti kezelésen, de életének több eleme is arra utal, hogy skizoid jellegű problémákkal küzdött. A művészen olyannyira eluralkodtak ezek a tünetek élete utolsó tíz évében, hogy képtelen volt újabb alkotásokat festeni - olvasható az összegzésben.

A múzeum ajánlója rámutat arra, hogy a pszichológiai gondok több nagy festő életét és munkásságát is meghatározták: a Csontváryval egy évben született Vincent van Gogh például egy elborult pillanatában levágta az egyik fülét.

Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus, a Szegedi Tudományegyetem oktatója Csontváry művei között beszél a festőóriás életéről és pszichológiai problémáiról. Művészetpszichológiai szempontból, Csontváry írásainak, önéletrajzainak és festményeinek segítségével igyekszik feltárni a festő igazi személyiségét - közölte a múzeum.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés