bezár
 

art&design

2011. 11. 22.
Szent Krisztina és Augustus ereklyéit vizsgálják Mosonmagyaróváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tudományos vizsgálat alá vonják Mosonmagyaróváron Szent Krisztina és Szent Augustus ereklyéit, a kutatás a szakrális emlékek megóvását szolgálja.
Szentkuti Károly, a városi múzeum igazgatója kedden sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a mosonmagyaróvári Szent Gotthárd katolikus plébániatemplom karzatán ideiglenesen elhelyezett szakrális emlékek természettudományos és műszaki jellegű kutatása, majd restaurálása az ereklyék megóvását szolgálja.

Az ereklyéket Habsburg Mária Krisztina főhercegnőnek és Albert Kázmér szász-tescheni hercegnek adományozta VI. Pius pápa jegyajándékként. Az adományról a pápai udvarban kísérőiratok készültek 1776-ban, amelyeket a plébánián őriznek - mondta el Nagy József prépost.

Az ereklyék a kapucinus kolostortemplomból kerültek át a magyaróvári plébániatemplomba. A barokk templom alatt lévő kripta kedvezőtlen klímája erősen kikezdte mindkét csontereklye barokk ruházatát. A selyem- és bársonyszövetek megfakultak, a többszöri mozgatás miatt a csontok eredeti pozíciójukból elmozdultak. Az ereklyéket és a textíliákat penészgomba-fertőzés támadta meg, ezért vált sürgetővé fertőtlenítésük, komplex vizsgálatuk, majd restaurálásuk.

A vizsgálat célja az is, hogy beazonosítsák a két szentet, akiket ókeresztény vértanúként tisztelnek - mondta Kristóf Lilla Alida antropológus. A tudományos munkálatokat az a kutatócsoport végzi, amelynek tagjai a győri Bazilikában őrzött Szent László-hermát vizsgálták a közelmúltban - tette hozzá az antropológus.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés