bezár
 

art&design

2011. 11. 23.
Európai Örökség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatályba lépett szerdán az Európai Örökség cím létrehozásáról szóló határozat, amelyet az Európai Parlament (EP) múlt heti plenáris ülésén a képviselők nagy többséggel fogadtak el. A javaslat véglegesítésében a magyar elnökség kiemelkedő szerepet játszott - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-vel.
Az Európai Örökség cím, amely francia-magyar-spanyol kezdeményezésre jött létre, hozzájárul az olyan helyszínek értékének és ismertségének növeléséhez, amelyek fontos szerepet töltöttek be Európa történelmében és kultúrájában, az Európai Unió létrejöttében.

"A kezdeményezés célja a kultúrák közötti párbeszéd élénkítése, valamint az európai polgárokban az európai közösséghez tartozás érzésének megerősítése" - olvasható a közleményben.

Az összegzés kiemeli, hogy az Európai Tanács, a Bizottság és a Parlament közötti politikai megállapodáshoz a magyar elnökség munkája jelentősen hozzájárult. Ez tette lehetővé a dokumentum elfogadását, amelynek révén az Európai Örökség cím uniós szintű jogi státust nyert.

Az EP múlt szerdán Strasbourgban szavazta meg az Európai Örökség cím létrehozásáról és kétévenkénti adományozásáról szóló előterjesztést, miután annak tartalmában előzőleg már megállapodtak a tagállami kormányokat képviselő Tanáccsal és az EU központi javaslattevő szervével, az Európai Bizottsággal.

Eszerint 2013-tól ezt a címet nyerhetik el Európa olyan jelképértékű helyei, amelyek kiemelkedő történelmi jelentőségűek, illetve amelyek az európai integráció szempontjából valamilyen okból különösen fontosak. A címet elnyerhetik emlékművek, természeti, archeológiai, ipari vagy települési helyek, kultúrtájak, emlékhelyek, illetve valamely helyhez köthető kulturális javak és objektumok.

Az előterjesztés értelmében az unió kifejezetten bátorítja az Európai Örökség cím adományozását "több nemzeten átnyúló" helyeknek. A cím adományozásának általános célkitűzései közé tartozik, hogy az európai polgárokban a történelem és a közös örökség alapján megerősítse az európai közösséghez tartozás érzését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés