bezár
 

art&design

2011. 11. 23.
Működő gőzmozdony-modellek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két működőképes, 1:10 méretarányú gőzmozdony áll be az Emlékpontba pénteken délután, ahol konferenciával és vasútmodell-kiállítással emlékeznek Varga Sándorra, a Hódmezővásárhelyen született világhírű gőzmozdony-modellépítőre.
Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy Varga Sándor, a világszerte elismert modellépítő Hódmezővásárhelyen született 1912-ben. Ízig-vérig vasutasként - több mint negyven évig volt a Magyar Állami Vasutak jogtanácsosa - szenvedélyesen szerette a mozdonyokat, a míves személykocsikat.

Egész életét, minden szabadidejét, sőt munkabérét is mozdonymodellek építésére áldozta.

Tevékenységével nemcsak a hazai vasútmodellezés legeredményesebb képviselője volt, hanem munkájával több országban is elismerést szerzett, európai modellklubok tiszteletbeli tagjukká választották. Varga Sándor nyugdíjazása után ismét Hódmezővásárhelyre költözött és az alföldi városban halt meg 2002-ben.

Sajnos az általa készített húsz működő modellből mára csak ötnek ismert a helye. Ezek felújítása már megtörtént, és kettő ismét üzemképes, e két "vasparipát" az érdeklődők is megcsodálhatják pénteken délután az Emlékpontban.

A több mint kétméteres modellek egyike a két világháború közötti időszak jellegzetes gyorsvonati gőzmozdonytípusa, az 1919 és 1922 között gyártott MÁV 328-as, a másik pedig a MÁV 303 sorozatnak állít emléket, melyből csupán két darab készült 1951-ben.

A pénteken tisztelői megkoszorúzzák Varga Sándor tavaly emelt síremlékét, fölavatják emléktábláját egykori lakóháza falán. Délután 4 órától pedig az Emlékpontban egykori munkatársai és barátai idézik fel a hazai vasútmodellezés legeredményesebb képviselőjének életútját.

A tanácskozáson szó lesz a vasútmodellezés szépségeiről, a gőzmozdonyok jelentőségéről és a magyar vasúti járműgyártás történelmi szerepéről is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

Sajtótájékoztató Enyedi Ildikó új filmjéről, A feleségem történetéről
May el-Toukhy: Szívek királynője
zene

Az iguána sikolya Az iguána sikolya
Iggy Pop on/off


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés