bezár
 

art&design

2011. 11. 23.
Győrffy László és Tomasz Mróz kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy lengyel és egy magyar képzőművész, Tomasz Mróz és Győrffy László közös kiállítása nyílik csütörtökön a Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában Eat Your Mind / Bruins Blurps címmel.
Felvidéki Eszter, a Lengyel Intézet sajtótitkára elmondta az MTI-nek, hogy a kiállítás Győrffy László és Tomasz Mróz régebbről származó személyes kapcsolata eredményeként született meg.

A művészek egymás munkáira válaszolva adaptálják és építik újra a galéria terét dekadens, bizarr világgá Győrffy a lebontás, a folyamatos "felemésztés" aktusával, Mróz pedig sajátos groteszk, "mutáns" látomásaival.

Győrffy László a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett. A kiállításon a kézműves szakkörök és a művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektál, a konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresi. Elmondása szerint azért választotta az Eat Your Mind címet, mert a számára túlfetisizált rációval szemben a "nem tudás" és a tudatalatti abszurd logikáját hirdeti.

Tomasz Mróz a Poznani Képzőművészeti Akadémia grafika és intermédia szakán diplomázott. Videóval, hangművészettel, szobrászati installációval foglakozik, munkáiban hangsúlyosak a karikaturisztikus és groteszk elemek. A kiállításon egy tőle megszokott, nagy méretű, több részes installációval mutatkozik be - jegyezte meg Felvidéki Eszter.

A művész egy olyan, kutya méretű bolhát és füstölgő cipőt rejtő szűk kiállítótérbe invitálja a nézőt, ahol alig lehet fölegyenesedni.

Az embereket körülvevő tárgyi valóság arányait kifordító, mutáns teremtményekkel, térrel, mozgással kísérletező munkáit, brutális és nyers mivoltuk ellenére egyfajta gyermeki szemlélet és kíváncsiság újraélése jellemzi - írta róla Nemes Z. Márió költő, kritikus, aki a 2012. január 20-ig látható kiállítást megnyitja.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés