bezár
 

irodalom

2011. 11. 23.
Lovas Ildikó A kis kavics című regénye kapta a Rotary Irodalmi Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lovas Ildikó A kis kavics című regénye kapta a Rotary Irodalmi Díjat Lovas Ildikó A kis kavics című regénye (Kalligram) a 2011-es Rotary Irodalmi Díj (RID) nyertese. A díj átadására 2011. november 23-án, a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében került sor.
A Rotary Irodalmi Díjat 2008-ban alapította meg a Rotary Club Budapest-Tabán. Az elismerést olyan magyar irodalmi alkotás kaphatja, amely az adott évben a Rotary szellemiségének leginkább megfelelően magas irodalmi értékeket képvisel. A díjat meghatározott szempontrendszerek szerint egy háromtagú kuratórium (Sumonyi Zoltán, Gömöri György és Ilia Mihály) valamint egy szerkesztőkből, kritikusokból álló titkos „zsürorközösség” értékeli, majd a díjátadót megelőző napokban közzéteszik a három legtöbb szavazatot kapott művet. Az első díjas szerző 3 millió forintot és egy emlékplakettet kap.

Lovas Ildikó író, műfordító, szerkesztő 1967-ben született Szabadkán. A vajdasági szerző 1987 óta folyamatosan publikál magyar és szerb folyóiratokban.

A Kalligramnál megjelent előző két könyve a Kijárat az Adriára (Kalligram, Pozsony, 2005) illetve a Spanyol menyasszony (Kalligram, Pozsony, 2007) az irodalmi közeg nagy elismerését vívta ki magának, a szakmai zsűri azonban a 2010-ben megjelent A kis kavics című regényét díjazta.

A döntés az idei évben sem volt könnyű, a szakmai zsűri véleménye szerint azonban Lovas Ildikó regénye felelt meg leginkább a Rotary eszmeiségének, s az írónő várhatóan a későbbiekben is képviselni fogja ezt a szellemiséget.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hevesi Judit --


További írások a rovatból

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
irodalom

Feloldódni a performanszban Feloldódni a performanszban
Terítéken Erdély Miklós
irodalom

Egy óra Zemlényi Attilával Egy óra Zemlényi Attilával
A Csonthéj című verseskötet bemutatója
irodalom

Lehet igazad úgy is, hogy oda se nézel Lehet igazad úgy is, hogy oda se nézel
Kiss László–Bérczesi Róbert: Én meg az Ének. Behúzott szárnyú felfelé zuhanás, Budapest, Athenaeum, 2019.

Más művészeti ágakról

színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
Bagota Béla: VALAN
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés