bezár
 

art&design

2011. 11. 24.
Orosz István rézkarcai és fainstallációi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész 23 alkotásából nyílik kiállítás In memoriam M. I. mottóval a Forrás Galériában pénteken, a művész a nemrég elhunyt építész, Makovecz Imre emlékének ajánlja a tárlatot.
Sárba Katalin, a galéria munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy Orosz István 15 rézkarcát és nyolc fainstallációját láthatja a közönség.

A művész munkásságában az építészet, a reneszánsz formák, boltívek, kupolák mindig fontos szerepet töltöttek be, és az sem véletlen, hogy építészbarátja emlékének szenteli ezt a tárlatot, amelyen régi munkáját, a Sarokház címűt helyezte a középpontba.

A tárlat többi alkotásán is különös építészeti konstrukciók jelennek meg, olyanok, amelyek csak egy másik geometria szabályai szerint működő, vagy más perspektívából szemlélt világban lehetségesek.

Orosz István számára az építészet metafora; lehetetlen terei, mint a Kupola anamorfózis című, amely rézkarc tükörhengerrel, a Fal című sorozat, vagy a Chateau-Chateau című kilépést, menekülést sugallnak, ahogyan rézkarcainak "korszerűtlensége" is egyfajta, az időben történő emigrációt sejtet - idézte Sárba Katalin a kiállítás ismertetőjét. Az építészeti rajzok mellett ott van a falon a Rinocérosz I. és a Csiga című rajza is.

A nyolc fainstalláció - a művész elnevezése szerint deszkametriák - különböző színű hasított deszkákból összeszögelt alkotások távolról nézve láttatják a teret - tette hozzá Sárba Katalin.

Orosz István a Magyar Iparművészeti Főiskolán diplomázott 1975-ben. Autonóm és alkalmazott grafikával, plakátok és illusztrációk rajzolásával, illetve animációs filmek készítésével egyaránt foglalkozik. Munkáival rendszeresen részt vesz nemzetközi képzőművészeti tárlatokon, grafikai biennálékon és filmfesztiválokon.

Mindkét magyar művészeti akadémia, valamint az Aliance Graphique Internationale (AGI) tagja. 1984-től használja az Utisz művésznevet, amelyet előtte ugyancsak álnévként Odüsszeusz használt a küklopsz elleni afférja alkalmából, és ez a szörny szeme világába került.

A jelképes, ironikus név értelmében művészete egyfajta támadás a szem ellenében - írta a művész saját életrajzában.

A kiállítást Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező nyitja meg, a tárlatot hétfőtől december 21-ig látogathatja a közönség.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban
A Margó Fesztiválon és a 90. Ünnepi Könyvhét pénteki napján a Prae Kiadó három új kötete mutatkozott be
irodalom

Nosztalgia, konyhaművészet és poszthumanizmus Nosztalgia, konyhaművészet és poszthumanizmus
A Prae Kiadó könyvheti bemutatkozása a Fugában
Sajtótájékoztató Enyedi Ildikó új filmjéről, A feleségem történetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés