bezár
 

art&design

2011. 12. 04.
Vasari alatt keresték Leonardót
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendkívüli keresés zajlott a firenzei Palazzo Vecchio palotájának legszebb reneszánsz termében, ahol Giorgio Vasari falfestménye alatt Leonardo da Vinci elveszett freskójának nyomait kutatták.
Hét ponton hatolt be távvezérelt mikrokamera a Sala dei Cinquecento teremben a Vasari festette fal repedései közé. November 29. és december 4. között minden éjszaka művészettörténészek, restaurátorok és műszaki szakértők pásztázták Giorgio Vasari 1567-ben készült alkotását. A több méter széles festmény csatajelenetet ábrázol a firenzeieknek a pisaiak felett aratott győzelmével.

Vasari feljegyzései alapján Maurizio Seracini művészettörténész azt feltételezi, hogy a festmény alatt Leonardo 1503-as remekműve található. Vasari előtt Leonardo az Anghiari csatát ugyanerre a falra festette fel. A képről csak Leonardo vázlatrajzai maradtak fenn, a freskó ismeretlen okok miatt nem készült el vagy tönkrement. A falon ma az a festmény látható, melyet Vasari Leonardóéra festett rá. Seracini feltételezése szerint azonban Vasari nem tüntette el teljesen Leonardo freskóját. Saját festménye mögött rejtette volna el úgy, hogy az eredeti Leonardót vékony fallal takarta el.

Erre a tézisre kerestek bizonyítékot a mikrokamerák. Az eredmények közzététele előtt Seracini és munkatársai annyit árultak el a sajtónak, hogy Vasari festménye mögött egy-két centiméteres űr húzódik. A Vasari kép mögötti falrétegben természetes anyagot, valószínűleg tojásmaradványt is találtak, amelyet festékkeveréshez használtak.

A precedens nélküli műkincskeresésben részt vett Matteo Renzi, Firenze polgármestere is azzal a reménnyel, hogy Vasari mögül előkerül Leonardo is.
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés