bezár
 

art&design

2011. 12. 05.
Bokor Pál újságíró fotói a 80-as évek Amerikájáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bokor Pál újságíró, az MTI egykori washingtoni tudósítója 1984-ben észak-dél irányban keresztül utazta az Egyesült Államokat, az akkor készült fotóiból kiállítása nyílik a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában hétfőn este.
Bokor Pál elmondta az MTI-nek, hogy tudósítói megbízatásának lejárta előtt az A70-es úton, nem a szokványos turistaútvonalon átszelte az államokat északról délre és az igazi vidéki Amerikát fotografálta. Huszonötezer kilométert tett meg hat hét alatt, nem volt úti programja, célja, így véletlenül ott lehetett Kansas Cityben Michael Jackson, a poplegenda koncertjén százezer ember között. Garyben, Michael Jackson szülővárosában megnézte a családi házat, közben egy tucat csillogó szemű biciklis fekete srác vette körül és ő persze fotózott csakúgy, mint Kansasban egy bölény farmon.

Detroit, Chicago, Denver, Salt Lake City voltak útjának nagyvárosai, közben sok kis település. Chicagótól elvolt ragadtatva, megörökítette a Sears tornyot, amely 527 méter magas és 1998-ig a világ legmagasabb épülete volt, egyben a város szimbóluma. A köztéri parkokban olyan művészek alkotásai álltak, mint Picasso öt emelet magas műve vagy Juan Míro Holdmadár című szobra, ez volt az avantgárd művészet fénykora - jegyezte meg az újságíró.

Harminc éve készült, dokumentum értékű, még soha nem látott 31 fekete-fehér képet mutat be a szerző és azért csak most, mert az anyag nemrég került elő. A riportkönyvet erről az utazásáról már rég megírta Ezüst Malibu - Volt egyszer egy Amerika címmel, és 1988-ban a Gondolat Kiadó jelentette meg, de képek nélkül.

A mostani tárlat mintegy fotóutazáson mutatja be a Reagan-korszak Amerikáját, amely történelmi fejlődésének, világhatalmi befolyásának, és építészeti értelemben vett szépségének is a csúcspontján volt - jegyezte meg Bokor Pál. A képek mellett 20 táblán megírta visszanézve, hogy miért érdekes ma az akkori Amerika. A tárlat, amelyet Simonyi András volt washingtoni nagykövet mutat be, két hétig lesz nyitva, a belépés díjtalan.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés