bezár
 

art&design

2011. 12. 05.
Munkácsy rézkarca és Csók István rajza az Arte árverésen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munkácsy Mihály rézkarcra is szert lehet tenni az Arte Galéria december 10-i árverésén.
A 229 tételes anyag kínálata a klasszikusoktól egészen a kortárs alkotókig terjed. Ismét vannak katalógusok, művész mappák, művészkönyvek, sőt egy fotó és egy plakát is bekerült az aukciós listába.

Az árverésen eredeti rajzokat kínálnak még Mednyánszky Lászlótól, egy fiúaktot Ferenczy Bénitől, egy tus-akvarell technikájú illusztrációt Jaschik Álmostól, egy szénrajzot Tóth Menyhérttől. Szignált rézkarcokat Aba Novák Vilmostól, Patkó Károlytól, Kondor Bélától, Barcsay Jenőtől.

Gedő Ilka a huszadik századi magyar művészet egyik legjelentősebb, egyben kevéssé ismert művésze, munkái nincsenek jelen a műkereskedelmi piacon. Vannak viszont a British Museumban, az Israel Museumban, a düsseldorfi Museum Kunst Palastban, a Magyar Nemzeti Galériában. Az aukción elérhető munkái gyűjtői darabok, egy pasztell csendélet, valamint a Gettó sorozat egy tételbe vont két ceruzarajza, 65, illetve 110 ezer forintért.

Szalay Lajostól is ritkák az eredeti rajzok, az Anya gyermekével című, 1965-körüli lírai tusrajzához 85 ezer forintos kikiáltást rendeltek. Ország Lili monotípiája, a Kék szoba egykor Kolozsváry Ernő gyűjteményében volt, most 100 ezer forintért szerezhető meg.

Izgalmas portrékat is kínálnak. Csók István korai, müncheni tanulóévei alatt 1885-ben szénnel rajzolt Lányportréját 130 ezer forintról indítják. Egy másik lányportré, Bán Béla temperája a mostanában hazaérkező hagyatékból való, 75 ezer forintot kóstál. Ugyanennyit ér Vaszary János Fekete lány akvarellje, Zsögödi Nagy Imre női portréja szén és ceruza technikával 20 ezer forint.

Növeli a műtárgy értékét, ha azt katalógusban, tanulmánykötetben reprodukálták. Sümegi György a kecskeméti művésztelepről írt könyvében is szerepel az aukción megvehető Járitz Józsa szénrajza, Komlósi Sajó István akvarellje, vagy Csillag József festőtársait megörökítő ceruzarajza és akvarellje.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés