bezár
 

art&design

2011. 12. 05.
Múzeumi raktárbázis és látványtár Szombathelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumi látványtárat alakított ki szombathelyi raktárbázisán a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, hogy olyan régészeti, néprajzi, helytörténeti tárgyakat mutassanak be, amelyeket eddig méretüknél, tömegüknél fogva csak ritkán vagy egyáltalán nem tehettek közszemlére.
Ilyenek lehetnek például régészeti párkányok, homlokzati feliratok, falfestmények, egyebek között a Mithras szentély mennyezeti falfestménye vagy néprajzi festett épületoromdíszek, amelyek múzeumpedagógiai hasznosítására, aktualizálására más zártterű múzeumi kiállítóhely nem alkalmas a megyében - mondta Handler András, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának kulturális menedzsere hétfőn az MTI-nek.

A kétszintes, galériás bemutató raktárteret alapvetően meghatározzák maguk a műtárgytároló rendszerek, így a hatalmas bemutató térben olyan látogatói útvonalakat, "utcákat" hoztak létre, amelyeket végigjárva úgynevezett élménytúrán vehetnek részt a csoportosan érkező látogatók. A tájékozódást kronologikus egységekként elhelyezett nagy méretű színes molinók és a tematikus csoportokat leíró tájékoztató tablók segítik.

A műtárgyakat, illetve műtárgycsoportokat értelmező interaktív digitális bemutatók és digitális katalógus megjelenítéséhez multimédiás számítógépek és kivetítők állnak rendelkezésre, ezek három dimenziós digitális felvételeket tartalmazó anyaga részben már a Savaria Múzeum honlapján is elérhetők - tette hozzá Handler András.

A fenntartó Vas Megyei Közgyűlés 2008-ban döntött úgy, hogy a Savaria Múzeum évtizede fennálló múzeumi raktárhiánya orvoslására 1,5 hektáros területen egy 3000 négyzetméter alapterületű raktárbázist létesít. A bázis területén lévő, 2004-ben épült modern épületszerkezetű raktár- és kétszintű irodaépület használatba vétele 2009-ben kezdődött el az irodák kialakításával.

A raktározáshoz szükséges feltételek megteremtése tavaly kezdődött. A raktárbázis 2010 óta folyamatos használatban van, és jelenleg is bővítik.

A régészeti célú kétszintes tárolórendszer, a temperált raktárrész szintén kétszintes polcrendszerrel, átjáróval, valamint a tanulmányi és látványtárat elválasztó falazat 2010-ben épült.

A főépület raktárcsarnokának végében kialakított mosó-restaurátor helyiségsor alsó szintjét 2011 elején adták át, december 6-án pedig felavatják a régészeti célú kétszintes polcrendszert, valamint a hangár teljes magasságában húzódó bútortároló konzolt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés