bezár
 

art&design

2011. 12. 05.
Eddig ismeretlen Austen-portré?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Korábban nem ismert Jane Austen-portrét fedezhetett fel egy brit író, akinek hamarosan életrajza jelenik meg a Büszkeség és balítélet szerzőjéről.
Paula Byrne a férjétől kapta a ceruzarajzot. Az ismert Shakespeare-kutató egy aukción vásárolta a képet. Ha a portré valóban hiteles, ritka felfedezésről van szó, ugyanis jelenleg Austennak csupán két arcképét ismerjük, közülük az egyiket 1810-ben az írónő nővére, Cassandra készítette - írta hétfőn a BBC hírportálja.

A pergamenre készült rajz hátulján a "Miss Jane Austen" felirat szerepel. Bryne szerint eltekintve az arc rendkívül hasonló vonásaitól, ez a felirat nyújtja a legfőbb alapot az azonosításra.

Mint a bbc.co.uk beszámolója rámutat, az még mindig nem világos, miért nem azonosították korábban a munkát. Byrne ezt azzal magyarázta, hogy Austen névtelenül írta műveit, és még halála után, amikor neve első ízben megjelent nyomtatásban, akkor sem nagyon ismerték az emberek.

Az írónő első portréja egy nővére által készített vízfestmény volt. Ebből a vázlatból született James Andrews képe, amely az 1870-es Austen-biográfia borítóját díszítette.

Egyesek azonban kételkednek Byrne felfedezésében, arra utalva, hogy az író Austenról szóló munkájának megjelenése előtt nagyon jól jön egy efféle hírverés.

Byrne ugyanakkor azzal érvelt, hogy minden követ megmozgattak a kép azonosítására és végül három elismert Austen-kutató véleményét is kikérték.

A háromból kettő úgy gondolta, hogy készülhetett Jane Austenról a kép, amely láthatólag egy alkotóereje teljében lévő írónőt ábrázol. Szakvéleményük szerint a rajz 1815-ből származhat.

Byrne felfedezését dokumentumfilmben mutatja be a BBC Two csatorna a karácsonyi ünnepek alatt. A film lehetőséget nyújt majd a nézőknek, hogy mélyebb betekintést kapjanak Nagy-Britannia egyik legkedveltebb írójának életébe - ígérte a csatorna szóvivője.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére
gyerek

Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével
Beszélgetés Vass Norberttel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés