bezár
 

art&design

2011. 12. 06.
Ingyenes tárlatvezetés Szent Miklósról a veszprémi ikonkiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent Miklós püspök életét helyezi a középpontba az az ingyenes tárlatvezetés, amelyet Mikulás napján, kedden délután tartanak a 18-20. századi orosz fémikonokat bemutató, nemrég nyílt veszprémi kiállításon kedden délután a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban.
A 2012. április 22-ig látogatható kiállítás több száz orosz fémikont mutat be a 18-20. századból, ezek főbb csoportjai a keresztek, Mária-ikonok, nyakban hordható reliefek - mondta Voigt Vilmos néprajztudós, a tárlat főrendezője az MTI-nek.

A fémikonok a magánájtatosság, az áhitat eszközei voltak, főleg az óhitű pravoszlávok használták: éjjel-nappal a testükön hordták. A "bronzba foglalt imának" is nevezett alkotások diptichon vagy triptichon formában is elterjedtek, virágkorukat a 18-19. századi oroszországi művészetben élték.

A néprajztudós tájékoztatása szerint a tárlat anyaga nem az egyes szentek szerint csoportosul, mégis feltűnő, milyen sokszor fordul elő "csodatevő" Szent Miklós alakja, akit egyházatyaként főpapi ornátusban ábrázoltak, és nem a gyermekek megajándékozójaként jelenik meg.

A fára festett orosz ikonokon megszokott volt, hogy a kép kereténél a szent élettörténetének jelenetei láthatóak. A fémikonokon ez a megoldás technikailag nem kivitelezhető, mivel az ikonok átlagos mérete csak tenyérnyi. Voigt Vilmos szerint aki a kéményben közlekedő, puttonyos, virgácsos, krampuszos Mikulást keresi, az ne menjen el a kiállításra, aki azonban gyönyörködni szeretne a vallási áhitat megjelenítésében, az annál inkább.

A kiállításon a többi között a hajósok, pékek, kereskedők, gyógyszerészek védőszentjeként ismert Miklós püspök mellett a csaknem háromszáz ikon között számos más védőszent ábrázolása is megtekinthető.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés