bezár
 

zene

2011. 12. 06.
Gyöngyösi Ivett zongoraművész nyerte az Eurorádió New Talent nemzetközi versenyét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyöngyösi Ivett nyerte az Eurorádió (EBU) New Talent nemzetközi zenei versenyét Pozsonyban, a 19 éves zongorista Beethoven G-dúr zongoraversenyét játszotta a hétfő esti döntőben.
Klasszikus kedvencek 2018.
Az Eurorádió versenyét a Bartók Rádió is élőben közvetítette a Pozsonyi Nemzeti Színházból. A döntőben a fiatal művészeket Petr Vronsky vezényletével a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara kísérte. A zsűri a nyilvános élő rádióadásban nyújtott teljesítményük alapján értékelte a versenyzőket, és a koncert után azonnal kihirdette 2011 új tehetségét, a New Talentet, aki az idén Gyöngyösi Ivett.

"Külön öröm számomra, hogy ezzel a művel nyerhettem ezen a színvonalas versenyen. Beethovent játszani nehéz volt számomra - legközelebb Chopin áll hozzám -, a díj mégis azt mutatja, hogy sikerült igazán átadnom és megmutatnom a versenyművet a közönségnek és a zsűrinek egyaránt" - vallott a versenyről Gyöngyösi Ivett az MTI-nek.

A fiatal művészt a Magyar Rádió kérte fel egy bemutatkozó anyag felvételére, ezzel nevezték a versenybe. Több mint 40 országból érkeztek nevezések a megmérettetésre, a zsűri közülük három fordulóban választotta ki a legjobbakat, így került Gyöngyösi Ivett a nyolc döntős közé.

Gyöngyösi Ivett Vásárosnaményban született, hétéves kora óta zongorázik, első versenyét kilenc esztendősen nyerte. 2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, tanára Némethy Attila. Zenekari szólistaként 15 évesen debütált a Zeneakadémia nagytermében. Fellépett már a Tiszadobi Nemzetközi Zongorafesztiválon, és részt vett többek között Vásáry Tamás, Gottlieb Wallisch, Matan Porat, Emile Naumov és Kocsis Zoltán mesterkurzusain is. Legjelentősebb versenyeredményei: a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen első díj, Mozart-díj, az Osztrák Nagykövetség különdíja és a Zsűri különdíja, a Cziffra György Nemzetközi Zongoraversenyen első díj.

Gyöngyösi Ivett az MTI-nek elmondta, hogy jövő tavasszal Vásáry Tamással országos turnéra indul, amelynek állomásain Chopin e-moll zongoraversenyét fogja játszani.

Az Eurorádió (EBU) a fiatal tehetségek felfedezése és támogatása céljából évente több versenyt rendez, korosztály vagy hangszer szerint csoportosítva a művészeket. A legfiatalabbak a Concertino Pragán mérhetik össze tudásukat, az idősebb korosztály pedig a New Talent nevű megmérettetésen. A Magyar Rádió közel két évtizede rendszeresen részt vesz a New Talent zenei versenyen, idén mind a két, általuk nevezett versenyző a középdöntőbe jutott, egyikük pedig győztes lett.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.
Carmen az Erkel Színházban
Slayer, Final World Tour, Bécs, Wiener Stadthalle, 2018. november 23.
Ötlet egy festményhez

Más művészeti ágakról

irodalom

Hiszek az ihletben Hiszek az ihletben
Interjú Térey Jánossal
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés