bezár
 

art&design

2011. 12. 06.
Fehér László Saint-Étienne-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fehér László Kossuth-díjas festőművész eddigi legátfogóbb kiállítása nyílik Saint-Étienne-ben, a Modern Művészetek Múzeumában, Franciaország második legnagyobb kortárs gyűjteményében pénteken.
Fehér László az MTI-nek elmondta, hogy a múzeum középső nagytermében 40 nagyméretű képét állítják ki. Az anyagban 1991 és 2011 között készült munkák, 20 év "termése" szerepel. A kiállításon szereplő művek felét a legújabb festmények teszik ki.

Hegyi Lóránd művészettörténész, aki 2003-tól a Saint-Étienne-i múzeum igazgatója, három alkalommal is válogatott az anyagból a kiállítás kurátorával, Pauline Faure-ral.

Így jött össze a 40 kép az első fekete átrajzolt önarcképektől a Barátok, Törpék, Árnyékban lépő, Barátnők, Folyóparton, Fal előtt, Jeruzsálemi ima című festményeken át a színes munkákig. Ilyenek az Önarckép tükörrel sorozat darabjai és az Arcok a körtérről című, hajléktalanokról festett kép.

Emellett portrék, az Önarckép fával (Oduban) és 11 tondó (kerek kép), köztük a Judit csíkos kapucniban, Esőben és a Sírkövek című is szerepel a tárlaton. A tondók átlagmérete 160-szor 220 centiméter. A kiállítást a Hajléktalan vacsorája című festmény zárja - sorolta a művész.

Hozzátette, hogy a kiállításra három nyelvű - francia, angol és olasz - katalógus készült Hegyi Lóránd tanulmányával, de benne van a kurátor, Pauline Faure vele készült interjúja, a saját életrajzi feljegyzései és Donald Kuspit New York-i művészettörténésznek, Amerika egyik legfontosabb művészeti kritikusának írása, az Emlékezés és elhagyatottság Fehér László 1997-ben Bécsben kiállított képeiről.

Fehér László kiállításával egyidejűleg a múzeumban fiatal román képzőművészek és Lois Weinberger osztrák művész installációi, videóperformanszai láthatók.

A művész beszámolt arról is, hogy Saint-Étienne-i kiállítását december 10. és 13. között nemzetközi program kíséri. Közép-európai felbolydulások - Prága - Varsó - Budapest/56-68-89 címmel a múzeum tanácskozást szervez a közép-európai történelemről és művészetről a címben említett három dátum köré.

Emellett a Méliés moziban filmeket mutatnak be ebből a korszakból, a magyar mozgóképeket Emeric Oross magyar születésű hollywoodi forgatókönyvíró válogatta, köztük Jancsó Miklós és Makk Károly alkotásait - jegyezte meg.

Fehér László kiállítása 2012. február 5-ig tart nyitva Franciaországban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés