bezár
 

art&design

2011. 12. 12.
Átadták a jászolpályázat díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a betlehemijászol-pályázat győzteseinek járó díjakat; a Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án nyílt jászolkiállítás nyertesei között szinte minden képzőművészeti ág alkotója képviselteti magát.
Szobrász, keramikus, csipkeverő, bábkészítő, foltvarró, ikonfestő és csuhéfonó művészek alkotásai láthatók a múlt héten megnyílt 18. betlehemijászol-kiállítás tárgyai között.

A legkülönlegesebb betlehemi jelenetek készítői hétfőn a múzeum dísztermében vehették át díjaikat.

Nem csak hivatásos művészek kaptak elismerést: a zsűri jutalmazott alkotócsoportokat, amatőr művészeket, óvodai csoportokat, fogyatékkal élő művészeket és egy egészen kicsi, családi alkotócsoportot egyaránt. Egy édesanya gyermekeivel együtt készített betlehemet: papír-rajz királyokkal és építőkockákból készült alkotásukhoz gyermekei koruk és ügyességük alapján járultak hozzá.

Díjaztak emellett csipkéből készült képet, vagy a betlehemi királyokat és a Szent Családot ábrázoló bábokat, csuhéból készült kis Jézust, vagy kőből faragott, a Szent Családot ábrázoló szobrot is.

A pályázat nem csak Jézus születésének klasszikus ábrázolását engedélyezte, várták a kreatív, a karácsony üzenetét közvetítő, vagy a karácsonyhoz és az adventi hagyományokhoz kapcsolódó alkotásokat is. Így juthatott a díjazottak közé a pásztorok tarisznyáját rekonstruáló szőttes vagy egy látássérült művész adventi koszorúja is.

Fehér György, a múzeum igazgatója kiemelte: nagyon büszke rá az intézmény, hogy 18. alkalommal adhat helyet ennek a különleges tárlatnak és nagy öröm a szervezők számára, hogy minden évben egyre több, egyre színvonalasabb munka érkezik.

A pályázatra beérkező alkotásokat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza és a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia képviselőiből álló zsűri értékelte és ők választották ki a kiállításra kerülő műveket, valamint azokat a művészeket, akik külön díjazásban is részesültek.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes ünnepi beszédében hangsúlyozta: "ezek az alkotások a magyar kultúra élő, eleven részét képezik, így fontos, hogy minél nagyobb teret kaphassanak ezek a művészek, és mesterségüket gyakorolhassák, taníthassák".

"A kézműipari szakmák nagyon nehéz helyzetben vannak ma Magyarországon. Nagyon fontos megőrizni ezt a különleges értéket és biztosítani kell a lehetőséget a felnövekvő generációknak is, hogy megismerhessék, megtanulhassák és továbbörökíthessék ezeket a nemzeti kultúránk részét képező szakmákat" - fogalmazott Gergely Imre, a Magyar Kézművességért Alapítvány titkára.

A 220 alkotás január 15-ig látható a Mezőgazdasági Múzeumban, a tárlat mellett megvásárolható a díjazottak munkáit összefoglaló, három nyelven kiadott színes fotóalbum is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés