bezár
 

art&design

2011. 12. 15.
Nyolc teremmel bővül az Uffizi-képtár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új szárny nyílik pénteken a firenzei Uffizi-képtárban, ebben az eddig helyhiány miatt a múzeum raktárában őrzött festményeket állítják ki.
Végre megszületik a Grande Uffizi! - internetes üzenőfalán így adta hírül a Nagy Uffizinek elkeresztelt új múzeumrész felavatását Matteo Renzi firenzei polgármester. Nyolc teremmel, mintegy 480 négyzetméterrel lesz nagyobb a legtöbb látogatót fogadó olasz képtár, amely tavaly valamivel több mint 1,4 millió jegyet adott el.

A régóta tervezett múzeumbővítés a Giorgio Vasari által tervezett épület északi szárnyának első emeletén veszi kezdetét. Az új termek fala más színű lesz, mint az eddig látogatottaké, azt viszont még nem hozták nyilvánosságra, mi kerül a falra az Uffizi raktáraiban sorakozó 2500 műalkotás közül.

Az olasz sajtó által megkérdezett művészettörténészek is csak találgatnak: van, aki Botticelli eddig raktárban tartott képeit szeretné látni, más a képtár flamand vagy spanyol gyűjteményét. Meglepetés lesz - fogalmazott Antonio Natali, az Uffizi igazgatója, amikor a nyitásra készülve bejelentette, hogy a raktárak mélyén négy ókori római mellszobrot találtak a Krisztus előtti 1. század és a Krisztus utáni 2. század közötti időszakból.

Az alkotásokat utoljára a firenzei múzeum 19. századi nyilvántartásában jegyezték fel, de nem kerültek bele az Uffiziben található összes alkotás 1959-61-es katalógusába. A raktárban felhalmozott műveket eddig időszaki kiállításokon állították ki, hogy a nagyközönség is láthassa őket. Az Uffizi bővítése 2012-ben folytatódik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
Esterházy az Ódry Színpadon
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés