bezár
 

art&design

2011. 12. 16.
Elkészült a Házsongárdi sírok jegyzéke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkészült az a jegyzék, amely tartalmazza a kolozsvári Házsongárdi temető műemlékértékű, így fokozottabb védettségre szoruló sírjait és sírköveit.
A jegyzéket a Kolozs megyei művelődési igazgatóság terjesztett fel a Kelemen Hunor által vezetett bukaresti kulturális minisztériumhoz - írta pénteken a Krónika című kolozsvári napilap.

A négyszáz sír és síremlék helyrajzi adatait, fényképes adatlapját tartalmazó jegyzéket a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Házsongárd Alapítvány szakembereivel közösen dolgozta ki a művelődési igazgatóság a szaktárca kérésére.

A román országos műemlékvédelmi bizottság szerdán dönt a temető több száz sírjának védelméről. Debreczeni Hajnalka, a miniszter tanácsadója elmondta, hogy a független szakemberekből álló tudományos testületnek csak konzultatív szerepe van, véleményezi a megyei igazgatóság által felterjesztett listát, majd a szaktárca dönt a további teendőkről.

Romániában ez az első ilyen jellegű lista, amelyet azzal a céllal készítettek a szakemberek, hogy a síremlékek műemlékké nyilvánításával biztosítsák azok fokozott védelmét, és elejét vegyék a gyakori sírrongálásoknak.

Leonard Horvath, a Kolozs megyei művelődési igazgatóság vezetője szerint a temető tulajdonosának, a kolozsvári polgármesteri hivatalnak fokozott védelmi intézkedéseket kell hoznia a Házsongárdi temető értékeinek megőrzése érdekében, ha a műemlékvédelmi bizottság elfogadja a jegyzéket.

Maksay Ádám, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság alelnöke szerint a jegyzék a világhálón is elérhető lesz egy erre a célra létrehozott honlapon, amely jövő márciusra készül el.

Az elektronikus adatbázis az összes sírt tartalmazza majd, de a honlapon interaktív térkép is lesz, amelynek segítségével a látogatók jobban eligazodhatnak a sírkertben. A szakember úgy vélte, hogy a műemlékvédelmi intézkedéseknek köszönhetően nőni fog az erdélyi panteonba látogató turisták száma.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés