bezár
 

art&design

2011. 12. 23.
Újra látogatható a Scipiók sírja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Húsz év után ismét látogatható a köztársaságkori Róma egyik legnevesebb családjának, a Scipióknak a sírja. A via Appián található föld alatti sírkamrát hétvégenként nyitják meg.
Karácsonyi ajándéknak nevezték Róma egyik legszebb régészeti kincsének újranyitását az olasz főváros napilapjai. A Scipiók sírja szombat-vasárnap délelőtt (9.30-12.30) várja a látogatókat. A telefonos helyfoglalás kötelező, a vezetett látogatás nyolc euróba kerül.

A Kr. e. 3. században épített családi sírt 1780-ban fedezték fel a Rómából kivezető, sírokkal övezett Appia út mentén. A tufába vájt sírkamrát 1992-ben lezárták, de a római önkormányzat és műemlékvédelmi felügyelőség finanszírozta egymillió háromszázezer eurós restaurálást csak 2008-ban tudták megkezdeni.

Elsőként a római gens alapítóját, Lucius Cornelius Scipio Barbatust temették ide, utolsóként a Kr. u. 2. században a Cornelius Lentulus család tagjait. Szarkofágjaik ma a Vatikáni Múzeumban láthatók, ezeket a sírban másolattal helyettesítették.

Egyedül a leghíresebb Scipio, a Hannibált legyőző Africanus nem a római családi sírban talált örök nyugalomra. Publius Cornelius Scipio Africanus (Kr.e.235-Kr.e.183) az afrikai Zámában vívott csatában győzte le Hannibált. Később campaniai birtokára vonult vissza, és valószínűleg itt temették el.
Látogatható a Scipio-sír melletti kolumbárium, melynek fülkéiben urnák sorakoztak és egy szintén közeli középkori mészégető is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés