bezár
 

art&design

2011. 12. 23.
Szobrot állítottak gróf Károlyi Sándornak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szobrot állítottak Nagykárolyban gróf Károlyi Sándor kuruc, majd császári táboroknak, a szatmári béke létrehozójának, a Szatmár megyei svábok letelepítőjének. Ezzel egy időben mutatták be a közönségnek az uniós forrásokból felújított Károlyi-kastélyt is.
Gróf Károlyi Sándor mellszobrát a Nagykároly központjában álló Károlyi-kastély parkjában avatták fel csütörtökön.

Mint a Krónika című erdélyi magyar napilap írja, a szobor Bíró Lajos alkotása, a szoborállítás költségeinek harmadrészét a magyar állam, kétharmad részét a nagykárolyi önkormányzat biztosította.

A talapzaton a tábornok neve latin változatban, Alexander Károlyiként szerepel, úgy, ahogy a Rákóczi-szabadságharcot lezáró 1711-es szatmári békeszerződést aláírta.

A szoboravatással egy időben mutatták meg először az érdeklődőknek az európai uniós forrásból felújított Károlyi-kastélyt, amelynek a napokban történt meg a műszaki átadása.

A nagykárolyi Károlyi-kastély és az erdődi várrom restaurálására 2008-ban nyert a nagykárolyi és az erdődi önkormányzat a Regionális Operatív Program keretében mintegy 5 millió eurós támogatást. A pénz túlnyomó többségét - több mint 4,5 millió eurót - Károlyban használták fel.

A Károlyi-kastély a középkori lovagi kastélyokat idéző mai neogótikus alakját 1893-1896 között nyerte el. E periódusban tulajdonosa Károlyi István, a magyar arisztokrácia egyik kiemelkedő személyisége volt.

Úgy építették át, hogy a kastély főfalaiként megőrizték a barokk, 18. századi falakat, amelyekhez különböző méretű és formájú tornyokat illesztettek.

A nagykárolyi kastélyt a leszármazottak nem igényelhették vissza, ugyanis azt 1940-ben Károlyi Melinda a magyar hadseregnek adományozta. A második világháborút lezáró békeszerződés után román állami tulajdonba került. A kastélyt 2012 első hónapjaiban nyitják meg a látogatók előtt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés