bezár
 

art&design

2011. 12. 23.
Liszt Ferencnek állítottak szobrot Kárpátalján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Liszt Ferencnek állított szobrot ünnepélyes keretek közt pénteken az Ungvár melletti Nagyláz (Veliki Lazi) községben Magyarország ungvári főkonzulátusa a Liszt-év kárpátaljai rendezvénysorozatának lezárásaként.
A ruszin ajkú településen a nagy magyar zeneszerző emlékművét barátjának és zenésztársának, gróf Plotényi Nándornak az egykori kastélya előtt állították fel. Avató beszédében Bacskai József ungvári főkonzul hangsúlyozta: az emlékmű helyének megválasztásakor azért döntöttek Nagyláz mellett, mert a toleráns szellemiségű településen gondosan ápolják a Plotényi család emlékét.

A zeneszerző szobrával az ungvári magyar főkonzulátus egyúttal Plotényi Nándor emléke előtt is tiszteleg - mutatott rá a diplomata, hozzátéve: az a szándék is vezérelte őket, hogy a Liszt-szoborral még vonzóbbá tegyek Nagylázt a Kárpátaljára látogató ukrán és magyar turisták körében. Beszédében Andrij Szerbajlo, Kárpátalja megye kormányzóhelyettese köszönetét fejezte ki, hogy az ungvári magyar külképviselet a szoborállítással is erősíti a két ország együttműködését.

Egyúttal utalt arra, hogy Liszt Ferenc sok szállal kötődött Ukrajnához, ahol több hónapos koncertkörútja alkalmával több városban is fellépett, és legalább hat művét az ukrán történelem nevezetes eseményei ihlették. A Külügyminisztérium támogatásával készült Liszt-szobor alkotója Mihajlo Beleny kárpátaljai ruszin-ukrán művész, akinek a nevéhez a munkácsi vár turulmadaras emlékművén, Munkácsy- és Petőfi-szobrán kívül számos magyar vonatkozású köztéri szobor és emléktábla készítése fűződik. Az avatási ünnepséget, amely a Plotényi-kastélyban működő művészeti iskola növendékeinek Liszt műveiből összeállított koncertjével zárult, az ungvári főkonzulátus és az Ungvári járás képviselőtestülete, valamint állami közigazgatási hivatala közösen szervezte.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés