bezár
 

art&design

2011. 12. 24.
Hupikék falak az Uffizi-képtár új termeiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem nyerte el az olasz sajtó tetszését, hogy az Uffizi-képtár új termeinek falait kék színűre festették. Az újságok szerint a kiválasztott árnyalat leginkább hupikéknek nevezhető és semmi köze a képtár szelleméhez.
Nem volt titok a múzeumnak az a szándéka, hogy az Uffizi régi és új szárnyát még színében is megkülönböztesse egymástól. A látogatókat mégis meglepetésként érték a képtár igazgatója, Antonio Natali által is "élénknek és vibrálónak" nevezett kék falak.

Natali a sajtónak elmondta, hogy a színt ő választotta, mivel "ez a kék árnyalat jól illik a termekben kiállított festményekhez".

Az Uffizi új szárnya a Giorgio Vasari tervezte múzeumépület első emeletén kapott helyet. A képtár új részének külön bejárata és külön lépcsőháza van.

A nyolc új teremben (bár a Corriere della Sera napilap firenzei kiadása szerint összesen tíz teremről van szó, mivel két helység duplaterű) a 17-18. századi flamand, holland, francia és spanyol festők műveit állították ki. Közel száz olyan kép látható, mely eddig helyhiány miatt az Uffizi raktáraiban porosodott.

Négyszáznyolcvan négyzetméter kékség - írta az Il Giornale napilap, amely szerint abban igaza van Natalinak, hogy a fehér falak "leginkább elsősegélyhelyre emlékeztettek", de annyi más színt lehetett volna választani a "a látogatók szemét és lelkét is idegesítő" kék helyett.

A Corriere della Sera fizenzei kiadása szerint a kék nem hangsúlyozza, ellenkezőleg, kioltja a festmények fényét.

A sajtó túl kicsinek találta a kiállítótermeket is, de az újságok egyhangúlag megjegyezték, az a lényeg, hogy az 1965 óta tervezett képtárbővítés megkezdődött.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés