bezár
 

art&design

2011. 12. 24.
Regöléssel vár a veszprémi múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először tart nyitva a két ünnep között a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum, ahol a kiállítások mellett a karácsony és újév közötti népszokást felelevenítve regöléssel várják a látogatókat.
December 28-án 15 órakor Regölés a múzeumban címmel Pilipkó Erzsébet néprajzkutató, főmuzeológus tart előadást a népszokásról, amelyet a 19. században még minden településen ismertek - mondta az MTI-nek Gáspár Móna, a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közönségkapcsolatok és marketing osztályvezetője.

A főleg a Dunántúlon elterjedt szokás - amely a téli napforduló ünnepének emléke - keretében 15-20 éves legények kifordított bundában, szőrkucsmába öltözve faluról falura jártak, láncos bottal nagy zajt csaptak, éneklés közben a földhöz ütögettek, a falubelieknek bőséges új évet kívántak. A vándorénekesek cserébe almát, mogyorót, diót és kalácsot kaptak.

A regölést a néprajzkutató előadását követően a balatonalmádi Botorka Táncegyüttes mutatja be a múzeumban.

Gáspár Móna tájékoztatása szerint 2012-ben hat új tárlat nyílik majd a veszprémi múzeumban: januártól áprilisig a mobiltelefonok történetét bemutató tárlatot, májustól decemberig a Varázslatos porcelánvilág című kiállítást, júniustól novemberig pedig 22 magyar kortárs képzőművész kinetikus és fényművészeti bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők.

Terveik szerint április végén a Néprajzi Múzeum Tárgyas ragozás című, szubjektív etnográfiát a középpontba állító vándorkiállítása lesz látható, míg szeptemberben a Múlt-tükör a jelennek sorozatban a gyermekáldás kultúráját mutatják be.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés