bezár
 

art&design

2008. 08. 06.
Zöld Anikó négyzetes terei a vásznon
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Archaikus terek címmel Zöld Anikó festőművész kiállítása szerdán nyílik az Art 9 Galériában, Budapesten.
A 2007-ben és 2008-ban készült képeiből tesz ki a galéria falaira 14 munkát, s valamennyi a terekről szól, s valamennyi mérete 60-szor 60 centiméteres, mert az ilyen méretben feszül a tér - mondta el az MTI-nek Zöld Anikó.

Mindig is foglalkoztatta a múlt, az emberiség múltjának történelmi terei, s különösen szereti Olaszországot, nagy hatással volt rá Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) olasz festő, rézmetsző munkássága. A mester vedutáin (látvány, kép) Róma ókori épületeit, mint a Forum Romanum, későbbi korok templomait, mint a Lateráni Szent János, azok belső tereit rajzolta meg nagy részletességgel, realista módon. 

Zöld Anikót izgatja a kapu látványa bentről kifelé és fordítva. Saját ilyen térélményeit festi meg, ilyen például Cerveteri vagy a szicíliai Segesta. Amikor beszélgetett az MTI tudósítójával, dolgozott még egy, a kiállításra szánt képen, a Fényfolyosó címűn.

"A töredékben az egész rejtőzik, ahogyan Zöld Anikó számára is egy egész világ kezdődik a paestumi vagy velencei kapu mögött, bújik meg az oszlopcsarnokok, sírkamrák homályos tereiben... sejteti, hogy a világ - és benne az ember - sokkal teljesebb, titokzatosabb, mint amilyennek ma látjuk" - írta róla négy éve P. Szabó Ernő művészettörténész, aki Zöld Anikó mostani kiállítását megnyitja. 

Zöld Anikó 1966-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Mesterei Kmetty János, Barcsay Jenő és Fónyi Géza voltak. Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi kiállításokon. Alapító és elnökségi tagja a Belvárosi Művészek Társaságának. 2006-ban és 2007-ben részt vett a Rozsnyói Nemzetközi Művésztelep munkájában és kiállításain.

Zöld Anikó tárlata augusztus 29-ig lesz nyitva a IX. kerület Ráday utca 47. alatt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
Todd Phillips: Joker
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés