bezár
 

art&design

2011. 12. 31.
Kortárs művészek díszítik a hollóházi porcelánt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs művészek alkotásaival kívánja még inkább kelendőbbé tenni remekeit a Hollóházi Porcelán Manufaktúra: a cég termékeit ezentúl Vészabó Noémi festőművész és Koháry Géza festő- és iparművész alkotásai is díszítik.
Pálfy József, a Hollóházi Hungaricum Nonprofit kft., a porcelángyár ügyvezető igazgatója szerint mindenféleképpen szükség van a hollóházi porcelán termékpalettájának megújítására, ehhez két ismert kortárs művész segítségét, munkáját is kérték.

Vészabó Noémi vörös-fekete-arany színei új színvilágot hoznak a hollóházi porcelánokra, amelyek eddig hiányoztak, Koháry Géza pedig egészen más utakon jár, ő a porcelán és az üveg kombinációjával operál - mondta az ügyvezető.

A festőművész az Experidance együttes egyes táncmotívumait vitte porcelánra, míg Koháry Géza a porcelán új formáiban, elemeiben gondolkodik, hasonlóan, mint Szász Endre.

A hollóházi porcelángyár Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező porcelánipari vállalata, az ország észak-keleti csücskében, erdők között megbúvó kis manufaktúra pályafutása 1777-ben üveghutaként indult, ahol kezdetleges, de mégis szép poharak, palackok, üvegedények készültek.

Az 1926-ban született és 2003-ban elhunyt Szász Endre festőművész motívumai az 1990-es évek elejétől díszítették a hollóházi porcelánokat.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés