bezár
 

art&design

2012. 01. 02.
Képzőművészek Tatabányán a 20. században
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Képzőművészek Tatabányán a 20. században címmel mutatja be a város már lezárult életművel rendelkező alkotóinak munkásságát a Kernstok Alapítvány gondozásában megjelenő Art Limes folyóirat legújabb száma.
A 28. évfolyamába lépő Art Limes új száma kislexikonként a vizsgált 17 szerző művészetének legjellemzőbb vonásait igyekszik felmutatni, az egyes életművek részletes elemzése helyett azok leírását helyezi előtérbe - mondta el Virág Jenő főszerkesztő.

Wehner Tibor művészettörténész tanulmánya után a bemutatott alkotók rövid életrajza, kiállításaik, díjaik felsorolása olvasható.

Majd a csaknem 200 oldalas színes kiadvány minden művész munkásságát külön fejezetben ismerteti, elsősorban korabeli, a Dolgozók Lapjában, az Új Forrásban és a Művészet című folyóiratban megjelent cikkek alapján.

A bemutatott alkotók mindegyike erősen kötődik a városban működő, 1948 szeptemberében alapított Bányász Képzőművészeti Szabadiskolához.

A Jászai Mari Színház, Népházban tevékenykedő képzőművészeti kör első vezetői Luzsicza Lajos festőművész és Balázs István szobrászművész voltak.

"Összhangban a kor káderpolitikájával, a bányászok köréből indult tehetségek a Képzőművészeti Főiskolára kerülhettek, ahonnan diplomájuk megszerzése után többen visszatértek Tatabányára" - írta a szabadiskoláról bevezetőjében Wehner Tibor.

A tatabányai művészeti élet pionírjai között a városba visszatérő Brém Ferenc, Bondor István, Krajcsirovits Henrik és Nausch Géza nevét említi a művészettörténész. Az első három alkotónak műtermekkel kialakított lakást biztosított a város, majd hozzájuk több, rajzpedagógusként dolgozó művész csatlakozott, köztük Papp Albert és Bánfi József, de a Bányász Képzőművész Körből is többen kiemelkedtek.

Wehner Tibor emlékeztetett arra, hogy a művészlakások építése után, az ötvenes éveket követően nem volt több kísérlet az alkotók városhoz kötésére, nem kínáltak lehetőséget senkinek az itteni munkára, letelepedésre, így a Tatabányához kötődő, de munkásságukat máshol kiteljesítő, "kihelyezett tagozat" alkotóinak névsora sokkal terjedelmesebb, mint az egykor és napjainkban is Tatabányán dolgozóké.

A Kernstok Alapítványt a megyei önkormányzat hozta létre 20 évvel ezelőtt, a szervezet jelenleg önfenntartó és az NKA támogatásával adja ki az 500 példányban megjelenő Art Limes művészeti folyóiratot.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés